0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Wat is de functie van haren op het lichaam?

Haren zijn een fascinerend kenmerk van ons lichaam. Ze groeien op verschillende delen van ons lijf, van ons hoofd tot onze armen en benen, en hebben verschillende functies. In deze blog gaan we dieper in op de functie van haren op ons lichaam.

Eén van de meest voor de hand liggende functies van haren is het op pijl houden van de lichaamstemperatuur. Het donshaar is fijn en kort en bedekt bijna alle delen van ons lichaam. Als je het koud hebt, krijg je kippenvel. Hierbij gaan je haren overeind staan zodat de warme lucht tussen de haren dicht bij de huid blijft. Hierdoor verliest je lichaam minder warmte. Aan de andere kant kunnen haren op warme dagen ons lichaam helpen afkoelen door zweet vast te houden en verdamping te vergemakkelijken.

haarzakje

Een andere belangrijke functie van haren is bescherming. Ze fungeren als een soort barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld, de wimpers beschermen onze ogen tegen stof en vuil, wenkbrauwen voorkomen dat zweet de ogen inloopt, terwijl neusharen deeltjes in de lucht tegenhouden. De beharing op het hoofd beschermt de huid tegen UV-straling van de zon.

Naast thermoregulatie en bescherming spelen haren ook een rol bij zintuiglijke waarneming. Denk aan de gevoelige haren op onze huid, zoals wenkbrauwen en wimpers. Ze helpen ons bij het voelen van aanraking en fungeren als waarschuwingssysteem wanneer er iets dicht bij onze ogen komt.

Bovendien hebben haren in sommige delen van ons lichaam, zoals wimpers en wenkbrauwen, een esthetische functie. Ze dragen bij aan onze uitdrukking en uitstraling. Mensen hebben door de eeuwen heen verschillende manieren bedacht om hun haren te stylen en te versieren, wat laat zien hoe belangrijk haren zijn voor ons zelfbeeld en culturele identiteit.

Het is verbazingwekkend hoe iets dat zo gewoon lijkt, zoals haar, zo’n diverse reeks functies kan hebben in ons dagelijks leven en welzijn.

Stoor jij je aan haar op jouw lichaam?

In sommige gevallen kunnen haren echter ook problemen veroorzaken. Denk hierbij aan ingegroeide haren of bijvoorbeeld overbeharing. Gelukkig zijn er methoden zoals laserontharing en andere huidtherapieën om deze problemen aan te pakken.

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.