0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Striae

Wat is striae?

Striae kenmerkt zich aan ‘strepen’ op de huid, welke met name voorkomen op de buik, benen, borsten en billen. De strepen die zichtbaar zijn op de huid worden meestal veroorzaakt doordat de huid te veel wordt opgerekt in een korte tijdsperiode. Door deze spanning op de huid scheurt het bindweefsel en de huid verliest hierdoor elastine en collageen. Je voelt niet dat dit ontstaat, het geeft geen pijn of andere klachten.

Striae begint vaak met paarsrode strepen, maar hoe langer ze er zitten hoe meer kleur eruit verdwijnt. Uiteindelijk blijft er een witte kleur achter.

 

Striae litteken

Waardoor ontstaat striae?

Striae kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen en wordt het meest gezien bij vrouwen na de zwangerschap op de buik en na het geven van borstvoeding op de borsten. Bij mannen wordt striae vaak veroorzaakt door het beoefenen van een sport, waardoor de spieren in een korte tijd snel groeien, bijvoorbeeld bij bodybuilders op de armen en benen. Striae kan ook ontstaan tijdens de puberteit, omdat het lichaam in een korte tijd groeit. Ook zien we het veel bij mensen met overgewicht. Een laatste oorzaak kan het gebruik van bepaalde soorten medicatie zijn. Langdurig gebruik van bijvoorbeeld hormoonzalven kan striae veroorzaken omdat het de collageenvezels aantast. Recentelijk is ontdekt dat er specifieke genen zijn in het DNA die aantonen dat het erfelijk bepaald is. Zo kan zelfs iemand, zonder dat er een snelle groei is geweest, hier ook last van hebben.

 

Wat kun je er zelf aan doen

Er wordt volop onderzoek gedaan naar methoden om striae te voorkomen. Maar grote bewezen technieken ontbreken. Omdat dit huidprobleem veroorzaakt wordt door bindweefsel dat scheurt vinden wij het wel aannemelijk dat bepaalde technieken die het bindweefsel soepel houden kunnen bijdragen aan het verminderen van de kans hier op. Denk hierbij aan:

  • Het regelmatig stevig masseren van de huid, wat het bindweefsel soepel houdt
  • Voldoende drinken. Vocht houdt namelijk het bindweefsel soepel
  • Het eiwit collageen op pijl houden, bijvoorbeeld door collageenstimulerende voeding te nuttigen of het slikken van supplementen. Collageen houdt namelijk je weefsel in vorm
  • Een algehele gezonde leefstijl

Omdat striae ook erfelijk bepaald is, kun je het niet altijd voorkomen. Gelukkig kunnen we ontstane littekens goed behandelen.

 

Behandelingen

Hoewel striae onschuldig is, kan het wel als cosmetisch storend ervaren worden. Er zijn verschillende methoden om de dit te verminderen. Een veelvoorkomende behandeling is microneedling. Ondanks dat we deze behandeling aanbieden gaat onze voorkeur uit naar behandeling met de laser. We zien met de laser nóg betere resultaten dan met microneedling behandelingen. De laser maakt micro gaatjes in de huid, waardoor de huid meer collageen en fibroblasten gaat ontwikkelen. Daarnaast geeft de laser warmte af wat het collageen extra stimuleert. De strepen worden minder breed. Zowel een Erbium laser als een CO2 laser zijn geschikt om de littekens te verminderen.

 

Lees meer over striae behandeling door middel van de laser >>

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.