0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Strengen in de oksel bij borstkanker

Axillary Web Syndrome (AWS) kan een complicatie zijn van de operatieve behandeling van borstkanker. Het ontstaat in de eerste weken na het verwijderen van lymfknopen. Het treedt op bij circa 6%-72%van de geopereerde vrouwen met borstkanker. Het kan behoorlijke klachten geven zoals zichtbare en voelbare strengen, een trekkend, strak en pijnlijk gevoel in de arm, krachtvermindering en bewegingsbeperking.

Een of meerdere strengen ontstaan vanuit een lymfvat in de oksel na beschadiging van de lymfknopen. Deze raken verstopt en verhard. Deze strengen verdwijnen meestal vanzelf binnen 3 maanden maar soms blijven ze lang bestaan of komen terug. De strengen kunnen vanuit de oksel via de binnenzijde van de bovenarm naar de pols lopen maar ook richting de borstkas.

Axillary Web Syndrome

In de praktijk merk ik dat AWS soms nog meerdere maanden of jaren na de operatie aanwezig is. Soms wordt het ook verergerd door lichamelijke belasting.

Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de beste behandeling van het AWS. Het is niet bewezen dat therapie, zoals manuele lymfdrainage en fascie release technieken het verloop van AWS beïnvloedt maar het rekken, trekken en ‘tokkelen’ kan positief werken op de vermindering van spanning van de streng is mijn ervaring.

Verder bestaat mijn behandeling uit voorlichting geven over het ontstaan en het beloop van AWS. Daarbij kan de patiënt zelf rek- en strekoefeningen doen. Ook compressie zoals een therapeutisch elastische armkous kan verlichting geven.

 

Heb je te maken met borstkanker? Net gediagnostiseerd of al jaren geleden? Maak een afspraak met mij en kan ik kijken wat ik voor je kan betekenen.

 

Met lieve groet,

Maartje Krijgsman, huid- en oedeemtherapeut

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.