0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

 

 

 

Okselzweet

Kwaliteit van leven van invloed bij overmatig okselzweet

Overmatig okselzweet is een kwaal waarbij de impact ervan vaak door mensen in de omgeving niet voldoende wordt beseft. Schaamte voor de zweetvlekken werkt zonder meer belemmerend in de omgang met mensen. Ook onzekerheid speelt hierbij een rol. De okselhuid is voortdurend klam waardoor de huid geïrriteerd raakt. De gewone deodorants werken niet. De anti-transpiratiemiddelen zijn slechts een beetje of tijdelijk effectief. De werkstoffen zijn vaak irriterend voor de okselhuid. Met de kledingkeuze moet rekening worden gehouden.  Meerdere lagen worden gedragen om de zweetvlekken niet op te laten vallen.  De kleurkeuze van de kleding is beperkt omdat de zweetvlekken anders te zichtbaar zijn. De kleding gaat vanwege gele vlekken minder lang mee en de anti-transpiratiemiddelen zijn kostbaar, dus financieel heeft overmatig okselzweet ook gevolgen. Overmatig okselzweet kan dus in mindere of ergere mate sociaal-maatschappelijke en financiële gevolgen hebben en de okselhuid kan schraal of geïrriteerd raken.

Het is dus niet zo vreemd dat wetenschappelijk is aangetoond dat overmatig okselzweet nadelig van invloed is op de kwaliteit van leven.

Wanneer is er sprake van overmatig okselzweet?

Bij inspanning of een warme omgevingstemperatuur stijgt de lichaamstemperatuur. Het lichaam geeft vervolgens een seintje af aan de zweetklieren om zweet te gaan produceren. Het verdampen van zweet leidt tot afkoeling van het lichaam. Zodra het lichaam voldoende afgekoeld is, stopt het zweten. Dit wordt functioneel zweten genoemd. Bij overmatig okselzweet is er geen sprake van functioneel zweten. Het zweten dient geen enkel doel en is alleen maar hinderlijk. Overmatig okselzweet is een probleem van overdag, wakker worden met zweetkringen in de nachtkleding is zo goed als niet aan de orde. Het zweten vindt vrijwel continue plaats of er is sprake van een zweetuitbraak. Of een combinatie hiervan. De zweetuitbraak is stressgerelateerd, bijvoorbeeld tijdens een vergadering of zelfs een kleine stressfactor zoals op moeten schieten voor de bus kan al reden zijn voor een zweetuitbraak. Het zweten is hierbij heftig. Deodorants helpen nauwelijks, anti-transpirant-middelen werken slechts een beetje of tijdelijk. Tijdens het sporten of bij een warme omgevingstemperatuur zijn de okselzweetklieren vaak niet overmatig actief, andere zweetklieren zorgen voor de temperatuurregulatie. Het overmatig zweten is een kwaal, u kunt dit bespreekbaar maken met de huisarts. De medische/Latijnse benaming voor overmatig okselzweet is hyperhidrosis axillaris.

Verschillende type zweetproblemen

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen plaatselijk/ lokaal zweten en algeheel zweten. Bij algeheel overmatig zweten zal de huisarts proberen te achterhalen wat de onderliggende oorzaak is. De overgang is een onschuldige oorzaak, maar er kan ook sprake zijn van een onderliggend ziektebeeld of bijvoorbeeld een bijwerking van medicijngebruik.

Bij overmatig lokaal zweten onder de oksels is er in principe geen sprake van een onderliggend gezondheidsprobleem. De huisarts zal geen onderzoek doen naar een onderliggende oorzaak. Vaak schrijft de huisarts anti-transpiratiemiddelen voor. Maar helaas helpt dit vaak maar deels of tijdelijk kan geïrriteerd raken.

Het alternatief is botuline toxine (beter bekend als botox)  injecties. Het overmatig zweten wordt hierdoor tijdelijk verminderd. Een definitieve oplossing is miraDry. MediDerma biedt beide behandelingen aan. Steeds meer mensen stappen van de botuline toxine behandeling over op de miraDry-procedure. Deze laatst genoemde behandeling schakelt de okselzweetklieren definitief uit. Vaak volstaat 1 behandeling.  De miraDry-behandeling mag pas worden toegepast indien de 18-jarige leeftijd is bereikt. Tot die tijd is de botuline toxine een prima alternatief.

Verschillende zweetklieren

In de oksels bevinden zich twee soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene zweetklieren. Bij de eccrine zweetklieren monden de zweetklierkanaaltjes uit in de huidoppervlakte. De apocriene zweetklieren monden uit in de haarzakjes. De eccriene klieren komen over bijna het gehele lichaam voor en worden geactiveerd bij een hogere lichaamstemperatuur, mentale of fysieke inspanning, pijn en emoties. De vochtproduktie wordt geremd door atropine. In geval van overmatig zweten worden de klieren vanwege een andere onderliggende oorzaak actief.

De apocriene klieren worden aangezet tot zweetproductie bij emoties of mentale stress, maar ze lijken niet op hogere temperaturen te reageren. Deze klieren komen onder meer voor in de oksel, de lies en de tepelzone. Ze onderscheiden zich verder van de eccriene klieren doordat ze vocht afscheiden waarin celresten aanwezig zijn. Door de afbraak van deze celresten door bacteriën en gisten kan een onaangename geur ontstaan. De meeste mensen met overmatig okselzweet hebben geen last van stinkende oksels. Omgekeerd kunnen mensen met een normale zweetproductie last hebben van stinkoksels. Dit heeft niets te maken met hygiëne. Stinkoksels kunnen ook effectief behandeld worden met de miraDry.

 

Behandelmogelijkheden

Als persoonlijke maatregelen onvoldoende helpen (deodorant, kledingaanpassing, okselpads ter voorkoming dat de transpiratie in de kleding komt)kan een anti-transpirant worden geprobeerd. Een anti-transpirant is vrij verkrijgbaar bij de apotheek en wordt ook wel voorgeschreven door de huisarts.  Het werkzame bestanddeel is aluminiumchloridehexahydraat-oplossing.  Bij overmatig okselzweet volstaat dit meestal niet of het gebruik leidt tot op een bepaald moment tot huidirritatie.

Om het probleem van okselzweet definitief te verhelpen is miraDry de meest geschikte behandeloptie. Deze behandeling is niet chirurgisch en de klanttevredenheid is hoog. Het injecteren van Botuline toxine wordt steeds meer als 2e keus gezien, deze behandeling geeft slechts een tijdelijke afname van zweet, de prikjes zijn vervelend en op termijn is deze behandeling veel kostbaarder omdat deze steeds opnieuw moet worden herhaald. MediDerma biedt beide behandelingen in samenwerking met dermatologen aan.

 

Vraag een gratis consult aan

Wil je een deskundige beoordeling van de behandelmogelijkheden van couperose? Het consult is kosteloos en geheel vrijblijvend. Kijk voor meer informatie bij Informatie en afspraken of neem Contact met ons op.