0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Waarom stinkt puberzweet?

Mediderma > Nieuws > Waarom stinkt puberzweet?
Waarom stinkt puberzweet

Tijdens de puberteit verandert er veel in het lichaam van een jongere. Hierbij krijgen nogal wat pubers te maken met ineens veel meer okselzweten én stinkende oksels. Hoe dat kan en wat je ertegen kunt doen lees je in deze blog.

Renate van Waalwijk

 

– Door huidtherapeut Renate van Waalwijk van Doorn

 

Hormonen in de puberteit

Wist je dat je verschillende zweetklieren hebt? Tot aan de puberteit zijn alleen de endocriene zweetklieren actief. Zij hebben een belangrijke rol om de lichaamstemperatuur te laten afkoelen bij bijvoorbeeld warmte.  Je hebt ook geslachts-zweetklieren, (apocriene zweetklieren) deze bevinden zich in de oksels, het genitale gebied en op de borsten. Deze klieren zijn gevoelig voor de geslachtshormonen welke in grote aantallen tijdens de pubertijd worden aangemaakt. Het zweet van deze geslachts-zweetklieren is rijk aan eiwitten en vetten, die, wanneer ze in contact komen met bacteriën op de huid, een sterke geur kunnen veroorzaken. Het probleem neemt gelukkig meestal volledig af na de puberteit. Maar wel super hinderlijk natuurlijk, vooral ook omdat je je tijdens de puberteit sneller onzeker kan voelen.  

Verhoogde zweetproductie

Naast de hormonale veranderingen, neemt ook de zweetproductie toe tijdens de puberteit. Dit zweet op zich ruikt niet, maar de bacteriën die op de huid leven breken dit zweet af, waardoor er geurstoffen vrijkomen. Dit proces leidt tot de karakteristieke geur die we vaak associëren met puberzweet.

Waarom stinkt puberzweet

Slechte hygiëne gewoonten

Vaak denkt men dat stinkende oksels wordt veroorzaakt door onvoldoende persoonlijke hygiëne. Maar meestal is er een andere oorzaak. De geur kan al snel na het wassen van de oksels opspelen. Aan de andere kant zijn pubers soms nog in de leerfase als het gaat om persoonlijke hygiëne. Ze zijn zich misschien niet altijd bewust van het belang van regelmatig douchen, en het gebruik van deodorant. Dit kan bijdragen aan een intensere okselgeur. Bacteriën in de oksels krijgen meer kans zich te vermenigvuldigen in een basisch (dit is het tegenovergestelde van zuur) milieu. Was de oksels daarom niet met zeep, want dit is basisch. Een ‘zure’ wasemulsie heeft een lage zuurgraad en werkt positiever op de huidflora.

Voeding en levensstijl

Wat pubers eten en drinken kan ook invloed hebben op hun lichaamsgeur. Voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, en sterk gekruide gerechten kunnen de geur van zweet versterken. Daarnaast kunnen stress en fysieke activiteit ook leiden tot meer zweten en daarmee een sterkere geur.

Emotionele en fysieke veranderingen

De puberteit is een tijd van intense emoties en lichamelijke veranderingen. Stress en angst kunnen de zweetproductie verhogen, wat bijdraagt aan de geur. Fysieke activiteit, zoals sporten, zorgt natuurlijk ook voor meer zweten.

Wat kun je eraan doen?

Er zijn verschillende manieren om de lichaamsgeur te verminderen:

  • Oksels wassen met een zuurdere wasemulsie (lage zuurgraad).
  • Regelmatige hygiëne: Dagelijks douchen en het gebruik van deodorant kan okselgeur helpen voorkomen. Een anti-transpirant (met aluminium) is vooral geschikt om de mate van zweten te verminderen. 
  • Schone kleding: Draag geen synthetische bovenkleding en was het regelmatig.
  • Houd de okselharen kort zodat de bacteriën minder kans maken.

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

Soms blijven ook na de puberteit de geur en/of okselzweetproblemen bestaan. Na het douchen ruiken je oksels bij wijze van spreken al voordat je de douche uitstapt, deze kwaal heet bromhidrosis en is vaak goed te verhelpen met 1 of 2 miraDry behandelingen. Deze behandeling vindt plaats vanaf 18 jaar. Hier lees je er meer over.