0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Retinol, het enige bewezen ingrediënt voor huidverjonging!

Mediderma > Nieuws > Retinol, het enige bewezen ingrediënt voor huidverjonging!
Retinol, het enige bewezen ingrediënt voor huidverjonging!

Dagelijks zien we reclame-uitingen met skincare producten die beloven je huid te verjongen. Retinol is op dit moment het enige ingrediënt dat bewezen je huid kan ‘verjongen’. Hoe dat zit, wat het doet voor je huid en de mate waarin je het optimaal kunt gebruiken, lees je in deze blog. 

Teska Klos png

 

– Door huidtherapeut Teska Klos

 

Dit is retinol

Retinol is een vorm van vitamine A zuur (een retinoïde) die je vaak ziet in skincare producten tegen huidveroudering, in een crème of serum. Als je de juiste vorm gebruikt, stimuleert het de aanmaak van collageen en elastine. Ook bevordert het de celdeling. Dit alles maakt de huid gladder, stevig en veerkrachtig!

Retinol heeft als mooie bijwerking dat het ontstekingen vermindert. Dit is voordelig als je last hebt van acne. 

Uit de laatste studies is ook gebleken dat rosacea kan verminderen door het gebruik van retinol. Dit komt omdat rosacea soms veroorzaakt wordt door een vitamine A te kort (op de huid) ook voor rosacea kan zorgen.

Dit klinkt allemaal erg goed!  Maar voordat je gelijk naar de winkel rent, let wel op welke retinol je gebruikt; 

Deze retinol werkt!

Check de juiste variant
Er zijn veel soorten retinoïden in de cosmetische industrie, daar zit veel kwaliteitsverschil in. Retinol is namelijk een ingrediënt die snel onstabiel is, het reageert snel met zuurstof en daardoor verliest het snel zijn werking. 

Tegenwoordig zijn er daarom ‘ingekapselde’ vormen beschikbaar. Die gaan deze reactie tegen zodat de retinol zijn waarde behoudt. Voorbeelden hiervan zijn; Retinyllinoleaat, retinaldehyde en retinol zelf. Nog te vaak bevatten skincare producten de onstabiele variant van retinol. Kijk daarom goed op de verpakking naar de drie eerdergenoemde ingrediënten mocht je een product willen aanschaffen. 

Ook is het erg belangrijk dat deze luchtdicht verpakt zijn en dat je het zelf na het openen koel bewaard, anders verliest het alsnog zijn mooie werking. 

Check het percentage retinol in je product

Als je resultaat wilt kunnen opmerken, dan is het ook belangrijk dat er een relatief hoge concentratie retinol in je huidproduct zit. De producten waar wij mee werken bevatten 0,3% retinol of meer. 

Oke, retinol in huis. Check. Maar hoe gebruik ik het?

Retinol, het enige bewezen ingrediënt voor huidverjonging!

Zo gebruik je het

Als je zelf nog nooit een vorm van retinol hebt gebruikt in je skincare routine is het belangrijk dat je dit opbouwt. Als je dit niet doet kan je huid namelijk gaan schilferen en irritatie krijgen.

Het retinol active serum van Dermaquest heeft bijvoorbeeld 3 verschillende concentraties; 0,3% voor de beginnende gebruikers/gevoelige huid, 0,6% de gevorderde gebruikers en de 1% voor de ‘die hard’ retinol gebruikers.

Als je flesje bijna leeg is en je merkt dat je huid goed reageert op de stof, kun je de overstap maken naar de 0,6 variant. 

Gebruik retinol na je reiniging in de avond. Doe er geen andere crème overheen (dit vermindert de werking) en wees zuinig in gebruik. Overdag is het belangrijk om een dagcrème te gebruiken met SPF. 

Het is daarom ook niet verstandig om retinol in de ochtend te gebruiken, want door de UV in de lucht wordt het ook afgebroken en kan je huid wat lichtgevoelig worden. Daardoor kan je ook huidirritatie krijgen, dus gebruik het lekker voordat je naar bed gaat!

Opbouwschema; 

Week 1: 1x per week

Week 2: 2x per week

Week 3: 3x per week

Week 4: 4x per week, (maximaal 4x per week aanbrengen)

2 kanttekeningen:

  • Als je last hebt van rosacea is het advies om de vorm met alleen retinaldehyde te gebruiken (bijvoorbeeld de DP retinal active) deze vorm is namelijk niet irriterend.
  • Bij zwangerschap en borstvoeding even laten staan (dan ben je toch met andere dingen bezig 😉

Let wel op, iedere huid is anders, dus kijk en voel zelf wat goed voor jou werkt.

Wanneer zie je resultaat?

Ondanks dat retinol zeker iets teweegbrengt in je huid, zie je niet gelijk resultaat. Hier gaan een paar maanden overheen. De stimulatie van elastine en collageen is geen quick win maar heeft wel een langduriger effect. Wat je sneller kunt opmerken is de oplichting van pigment. Dit begint na 4 tot 6 weken zichtbaar te worden.

Omdat je jezelf elke dag ziet, is het soms lastig om veranderingen op te merken. Ik zou je daarom willen adviseren om ‘before’ foto’s te maken in daglicht. De ‘after’ foto kun je vervolgens 6-8 maanden later maken op dezelfde plek. 

Een lastige keuze

Het is als consument behoorlijk lastig om een huidproduct op waarde te kunnen schatten. Veel verder dan de geloofwaardigheid van de verpakking, komen de meeste mensen niet. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn. Niet voor niets bestaat er een cursus ingrediëntenleer voor huidprofessionals. Met de opgedane kennis en mooie resultaten, adviseren wij de retinol producten van Dermaquest en DP Dermaceuticals.

Op onze webshop kan je deze bekijken en bestellen. Mocht je dat willen, dan kunnen we je hier een persoonlijk productadvies bij geven. Je kunt hiervoor bellen, of chatten/appen. 

Retinol peeling, met 4% retinol

De concentratie retinol van thuisproducten is lager dan het percentage waar de huidtherapeut mee mag werken. Wij werken bijvoorbeeld met 4% retinol. Mocht je heel enthousiast zijn over peelings of retinol an sich, dan kun je een retinol peeling bij ons inplannen. Dit bieden wij altijd aan i.c.m. andere werkstoffen of behandelingen zoals de anti-aging microneedling behandeling met De Dermapen4.

Wij werken altijd eerst met een gratis consult waarin we je huid analyseren en een inschatting kunnen maken van de combinatie werkstoffen en behandeling die het meeste resultaat geeft. Maak hier online een afspraak voor het gratis consult.