0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Puisten op de rug, wat nu?

Mediderma > Nieuws > Puisten op de rug, wat nu?
puisten op de rug

Puisten op de rug komen vaak voor. Meestal ontstaat dit rondom de puberteit, maar het kan ook op latere leeftijd voorkomen. Deze puisten, ook wel acne genoemd, worden soms als zeer vervelend (of zelfs pijnlijk) ervaren. En in de zomerperiode is er ook vaak schaamte om minder bedekte kleding te dragen. Ik geef je graag tips die de puisten verminderen of zelfs voorkomen. Fijn als je je er over een tijdje niet meer druk om hoeft te maken!

 

  • Door huidtherapeut Teska Klos

Wat is de oorzaak van puisten op de rug?

Om de puisten om de rug de baas te worden is het handig om te begrijpen wat de oorzaak van het ontstaan van de puisten is. Daar komt ‘ie:
Op de huid bevinden zich bacteriën. Als de specifieke bacterie ‘P.acnes’ op de huid aanwezig is, kunnen zij de samenstelling van jouw talg beïnvloeden waardoor ontstekingen (puistjes) ontstaan. 

Oorzaken die deze bacterie verergeren zijn o.a. hormonale veranderingen. Maar bijvoorbeeld ook stress, synthetische kleding, veelvuldig de rug wassen met zeep, wrijving van kleding/tassen of bepaalde crèmes/olies en zelf eraan knijpen kunnen het verergeren.

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken bekend die aantonen dat voeding met ‘snelle’ suikers, (koolhydraten) en zuivel een slechte invloed hebben op acne. Dit heeft te maken met een verhoging van de insulineproductie in het lichaam waardoor er een piek kan ontstaan in het groeihormoon (IGF-1).

Wat kan je er zelf aan doen?

De huid op de rug is wat dikker dan het gezicht, waardoor de puistjes meestal langer aanhouden en moeilijker te behandelen zijn. Ook kun je er natuurlijk zelf minder goed bij. 

Als de acne wat erger is geweest dan zie je soms littekens, rode/bruine vlekken (dit hangt van je eigen huidskleur af) en soms ook deukjes/reliëf/kleurverschil. Dit kan erger worden als je zelf krabt of het (te hard) probeert uit te drukken.

1 probeer niet zelf te knijpen bij puisten op de rug
let op je voeding bij puisten op de rug
3 draag geen strakke synthetische kleding bij puisten op de rug
4 gebruik de juiste huidproducten voor puisten op de rug

Een reinigingsgel voor acne is pH-neutraal en speciaal gemaakt voor de acnehuid. Het bevat meestal ingrediënten (zoals salicylzuur) die de dode huidcellen sneller doen verweken. Daardoor heb je minder last van verstoppingen van de talgklier en doodt het bacteriën die ontstekingen kunnen veroorzaken. Vind je het lastig dit product aan te brengen omdat je er niet bij kunt? Wellicht kan iemand je helpen.

Tip! Voor de rug hebben wij in ons assortiment van Dermaquest, de DermaClear Pads. Dit zijn wattenschijfjes doordrenkt in salicylzuur en tea tree die makkelijk in gebruik zijn voor je rug. Doe dit 3x per week in de avond voor het slapen gaan. Deze pads verwijderen onzuiverheden op je huid en helpt verstopte poriën te verminderen. We zien ontzettend mooie resultaten al op de korte termijn.

Werken deze tools niet? Dan kan de huidtherapeut je helpen

Als deze tips te weinig effect hebben, kan de huidtherapeut je verder helpen. Wij kunnen o.a. met hogere concentraties werkstoffen aan de slag gaan en hebben geavanceerde apparatuur tot onze beschikking.

Verminderen puisten op de rug d.m.v. een dieptereiniging

Wij kunnen jouw rug behandelen met een dieptereiniging. Je kunt er zelf natuurlijk niet goed bij en het is belangrijk om de puistjes/mee-eters op de juiste manier uit te drukken om ontstekingen te voorkomen.

Verminderen puisten op de rug d.m.v. exfoliëren

De rug heeft een dikke opperhuid. Voor een succesvolle behandeling is het belangrijk te exfoliëren; dit betekent: stimulatie van afstoting van de bovenste dode huidcellen. De Dermaquest DermaClear Pads zijn hiervoor geschikt, welke je thuis regelmatig kan (laten) aanbrengen. Daarnaast past de huidtherapeut een intensievere peeling toe om dit doel te bereiken. 

Verminderen van ontstekingen d.m.v. LED behandeling

 De omnilux LED behandeling duolight kunnen wij ook inzetten voor de rug, soms wordt deze behandeling gecombineerd met eerst een reinigende/peeling behandeling. We hebben de beschikking over 3 Omnilux lampen. De Omnilux blue pakt de bacterie aan die acne kan veroorzaken, de Omnilux Revive (rood licht) gaat dieper en vermindert de ontstekingen. De Omnilux Plus is vooral geschikt bij ernstige acne (acne conglobata), dit licht bereikt ook de diepe cysten en ontstekingen. Vooral zal medicatie door huisarts of dermatoloog de aangewezen behandeling zijn bij deze vorm van acne. 

puisten op de rug

Pigmentvlekken verminderen d.m.v. een peeling

Voor pigmentvlekken welke kunnen optreden bij genezen puisten, kunnen wij door middel van peelings (zuren) de huid sneller stimuleren om deze verkleuringen minder te maken. Ook is de IPL-lamp erg geschikt om deze pigmentatie tegen te gaan. 

Acnelittekens verminderen d.m.v. microneedling of laserbehandeling

Voor (plaatselijke, niet te diepe) acnelittekens kunnen wij d.m.v. microneedling (met de Dermapen 4) of de Youlaser de rug behandelen. Microneedling is een techniek waarbij met hele fijne naaldjes de huid oppervlakkig geperforeerd wordt. Dit klinkt misschien heftig, maar een verdoving is niet nodig. Als reactie op deze behandeling gaat de huid in de ‘herstelmodus’. De litteken-putjes verbeteren omdat de collageenproductie wordt gestimuleerd.

De Youlaser (CO2+erbium) werkt bijna op dezelfde manier alleen wordt er gewerkt met een laser die microgaatjes maakt, deze gaat wat dieper de huid in dan met microneedling en werkt ook op het collageen. Deze techniek heeft de voorkeur bij diepere littekens.

Natuurlijk heeft iedereen een andere huid, dus het beste is om een vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen met een persoonlijk behandelplan. In vergelijking met het effect van de behandeling van acne in het gezicht is de rug moeilijker te behandelen. Het is raadzaam tijdig bij de eerste verschijnselen van acne op de rug te starten met de Dermaclear Pads. Tijdige behandeling bij de huidtherapeut helpt het nare probleem van acne je beter onder controle te houden. Het adviesgesprek is kosteloos en geheel vrijblijvend.

Gratis consult

Wil je van de puisten op je rug af? Kom vandaag dan in actie, je hebt namelijk wel degelijk zelf invloed. Ook kun je altijd langskomen voor een vrijblijvend en gratis consult. Via deze link kan je digitaal een afspraak inplannen of telefonisch via het nummer 0299 – 436 734. We helpen je graag!