0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Pigmentvlekken op de handen

Mediderma > Nieuws > Pigmentvlekken op de handen
pigmentvlekken op de handen

Huidveroudering is helaas niet alleen zichtbaar in het gezicht. Ook andere plekken op het lichaam, zoals de handen, kunnen tekenen van huidveroudering vertonen. Hierbij spreken we ook wel van photo-aging. Dit heeft niets te maken met foto’s, maar met vroegtijdige tekenen van huidveroudering welke ontstaan na langdurige overmatige blootstelling aan zonlicht. Hierbij kun je denken aan verslapping, fijne lijntjes, rimpels en pigmentatie. Dit laatstgenoemde komt veel voor op de handruggen naarmate we ouder worden. In deze blog vertel ik je meer over pigmentvlekken op de handen, de oorzaak hiervan, wat je zelf kan doen en welke behandelmogelijkheden er zijn.

 

• Door huidtherapeut Maartje de Vries

 

Wat is de oorzaak van pigmentvlekken op de handen?

Overal in onze huid bevinden zich pigmentcellen, ook wel melanocyten genoemd. Deze bevinden zich in de onderste laag van de opperhuid. De aanmaak van pigment is een complex proces. Onder invloed van met name zonlicht worden de pigmentcellen aangezet om pigment, ook wel melanine genoemd, te produceren. Wanneer de pigmentcellen het signaal krijgen om pigment aan te maken wordt de melanine in een soort van pakketje aan de bovenliggende huidcellen afgegeven. Op het moment dat deze pigmentpakketjes de huidcellen van de bovenste huidlaag bereiken wordt een donkere verkleuring zichtbaar. 

Pigmentcellen beschermen onze huid tegen de schade van de zon. Op een plek zoals de handruggen, welke vaak onbeschermd worden blootgesteld aan zonlicht, kunnen pigmentvlekken ontstaan. Hierbij spreken we van ouderdomsvlekken, ook wel ‘lentigo solaris’ genoemd. Bij deze vorm van pigmentatie zijn de pigmentcellen overactief geworden waardoor er plaatselijk donkere vlekken zichtbaar zijn. 

Zonlicht en de zonnebank zijn de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken. Een door de zon verbrande huid bijvoorbeeld tijdens de kinderjaren, kan na jaren leiden tot pigmentvlekken. De huidschade is dan al een tijd aanwezig maar hoeft nog niet zichtbaar te zijn met het blote oog. Als de melanocyten in het verleden zonschade hebben opgelopen, kan kortdurend zonlicht op latere leeftijd dus al direct pigmentvlekken tot gevolg hebben. Een zonbeschadigde huid dient daarom volledig afgeschermd te worden van zonlicht. 

Wat kan je zelf doen aan pigmentvlekken op de handen? 

Gebruik de juiste huidverzorging om verdere zonschade te voorkomen. Niet alleen in de zomermaanden, maar het gehele jaar door dienen de handruggen afgeschermd te worden van de zon. Wij adviseren een zonbescherming met een beschermingsfactor 50. Onze favoriet is de UV-LC van Tebiskin. Deze crème biedt niet alleen bescherming, maar werkt ook oplichtend op het al bestaande pigment. Dit is een geweldig product om te gebruiken in combinatie met onze behandelingen, zo verbeter je namelijk ook het behandelresultaat.

Naast het gebruik van een goede zonbescherming, adviseren wij ook producten met een pigmentremmende werking, zoals de blending bleaching crème van SkinTech. Deze fijne crème heeft een dubbele werking, het zorgt voor een betere verdeling van het pigment in de huid en remt de aanmaak van pigmentcellen af. 

MediDerma beschikt over een breed assortiment aan producten. Ik, of één van mijn collega’s, adviseren je dan ook graag tijdens een vrijblijvend consult. 

pigmentvlekken op de handen

Behandeling van pigmentvlekken op de handen

Het behandelen van ouderdomsvlekken doen wij bij MediDerma middels lasertherapie, IPL en/of peelings. Tijdens het consult wordt beoordeeld welke techniek het meest geschikt is voor jouw huid en wat jouw wens is. Soms kan het zijn dat deze behandelingen worden gecombineerd voor een optimaal resultaat. De verschillende behandelmethoden worden hieronder nader toegelicht. 

IPL (intense pulsed light) en lasertherapie

Bij zowel IPL als lasertherapie wordt door middel van licht het pigment behandeld. De energie van het licht wordt specifiek in het pigment geabsorbeerd waardoor er warmte ontstaat. Deze warmte zorgt voor de afbraak van het pigment, dit voelt als een soort warme speldenprikjes. Uiteindelijk ruimt het lichaam het afgebroken pigment op, met als resultaat een egalere huid. Direct na de behandeling ziet de huid er wat roder uit en kan er lichte zwelling ontstaan. Bij het behandelen van pigment worden de pigmentvlekken in eerste instantie wat donkerder. Dit komt omdat het overtollige pigment wordt afgestoten. Het duurt zo’n 2-4 weken voor het volledige resultaat te zien is. Hierbij maken wij gebruik van de beste apparatuur zoals de Clearlight IPL, de Thunder MT laser en de KTP laser.

Peelings

Een peeling bevat een hoge concentratie zuren die de huid exfoliëren. Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en de huid gestimuleerd wordt om zichzelf sneller te vernieuwen. Hierdoor vervaagt uiteindelijk het pigment en wordt het minder zichtbaar. 

Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Dit verschilt per persoon en per indicatie.

Pigmentvlekken op de handen

Wat kan je verwachten van de laser of IPL behandeling?

Om je een beeld te geven van wat je kunt verwachten bij de behandeling, delen wij hieronder het proces van één van onze cliënten. 

Overweeg je een behandeling?

Wil je graag weten of een behandeling voor jou geschikt is? Of welke huidproducten je kunt gebruiken om pigmentvlekken op de handen te verminderen of zelfs te verwijderen? Via deze link kan je een afspraak maken voor een vrijblijvend consult met mij of één van mijn collega’s.