0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Milia; die mysterieuze kleine witte bultjes

Mediderma > Nieuws > Milia; die mysterieuze kleine witte bultjes
Milia

Kleine witte bultjes rondom de ogen of op de wangen, heb je er last van? Dan ben je niet de enige. Wij zien het dagelijks op de praktijk en krijgen regelmatig de vraag wat er aan te doen is. Deze kleine witte bultjes noem je milia maar wordt in de volksmond meestal gerstekorrels genoemd. In deze blog vertel ik je hoe ze ontstaan en wat je er aan kunt doen.

  • Door huidtherapeut Maja KretkiewiczMaja voor blog milieu

Milia ontstaat door verstopping van de talg- of zweetklieren

Milia zijn kleine witte korreltjes die ontstaan als gevolg van verstopping van de talg- of zweetklieren. Ze zitten heel oppervlakkig onder het huidoppervlak en zijn volkomen onschuldig. Milia ontstaan door een verstopping van de afvoergangen van de talg- en zweetklieren. Hierbij speelt de vochtigheid van de huid een grote rol. Wanneer de huid (te) droog is kunnen deze afvoergangen verstopt raken met droge hoornschilfers. Deze verstopping ziet eruit als een wittig bolletje onder de huid. Wij weten helaas nog niet waarom milia bij de ene persoon meer voorkomt dan bij de ander. De exacte oorzaak is tot op heden dus nog niet helemaal duidelijk.

De oorzaak verschilt per leeftijdsgroep

Bij volwassenen komen de gerstekorrels meestal voor rond de ogen of op de wangen. Bij pasgeboren baby’s komen ze frequent voor rond het neusgebied. Milia kunnen dus bij alle leeftijden voorkomen maar de oorzaak van milia verschilt per leeftijdsgroep. Bij de baby’s zijn de talg- en zweetklieren nog niet volledig ontwikkeld. Na een aantal weken raken de afvoergangen iets meer geopend waardoor de milia spontaan kunnen verdwijnen.

Milia

Bij volwassenen kunnen oppervlakkige huidbeschadigingen zoals brandwonden, blaren en schaafwonden een blokkade in de afvoergangen van de talg- en zweetklieren extra blokkeren waardoor er milia ontstaan. Milia bij volwassenen kunnen ook vanzelf verdwijnen. Het wordt op een gegeven moment vanzelf opgeruimd door het lichaam. Dit kan lang duren en daarom wordt er vaak voor gekozen om milia eenvoudig te laten verwijderen door een schoonheidsspecialist of huidtherapeut. 

Wat kan je zelf tegen gerstekorrels doen?

Ik raad je sterk af om milia zelf uit te drukken. Het uitknijpen van milia (zonder een gemaakte opening) kan de huid eromheen beschadigen waardoor de kans op een infectie en een eventueel litteken verhoogd wordt. Wat kun je dan wel doen? Afwachten 😉 én zorgen dat je huid goed gehydrateerd is omdat het nieuwe milia helpt te voorkomen. Het heeft geen 100% garantie maar werkt zeker in je voordeel. Ik adviseer bij een huid met milia vaak de Hyal gezichtscrème van Tebiskin ®. Een hele fijne en betaalbare lijn hydraterende huidverzorging met actieve werkstoffen die een intense hydratatie geeft, collageenaanmaak stimuleert en een antibacteriële werking heeft.

 

Wil je gelijk van je milia afkomen? Kies dan voor een behandeling

Het harde bultje kan worden uitgedrukt nadat het milium oppervlakkig ingeprikt wordt met een steriel dun naaldje. Hierdoor kan met minder druk op de huid de milia worden leeggedrukt. Dit uitdrukken doen we nadat we de huid oppervlakkig hebben gereinigd met een reinigingsproduct, welke licht exfoliërend werkt. Daarna gaan we met het naaldje aan de gang, ook wel dieptereiniging genoemd. De behandeling sluiten wij af met een hydraterende en zonbeschermende crème. Een andere mogelijkheid is elektrocoagulatie waarbij de milia met een heet naaldje aangeprikt worden. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de grootte en lokalisatie van de milia. 

 

Behandeling bij MediDerma

Overweeg je een behandeling? Weet dan dat je bij ons altijd eerst een gratis consult hebt. Dit kan zowel op één van onze vestigingen als telefonisch. We kunnen dan een goede inschatting maken van de eventuele oorzaak, locatie en hoeveelheid milia. Ook kan de huidtherapeut je een goede inschatting geven van het resultaat. 

Wil je graag weten of een behandeling voor het behandelen van milia voor jou geschikt is? Maak via deze link een afspraak voor een vrijblijvend consult met één van onze huidtherapeuten.