0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Lentigo Solaris

Mediderma > Nieuws > Lentigo Solaris
Lentigo Solaris blog

Hoe ouder we worden, hoe meer we dit aan onze huid kunnen gaan zien. In de praktijk zien wij veel cliënten met pigmentvlekken die helaas niet meer vanzelf weggaan. Wat zijn deze vlekken en hoe kun je deze het beste behandelen? Ik vertel je er alles over!

Priscilla blog lentigo solaris

 

• Door huidtherapeut Priscilla Stavenuiter

Dit is een lentigo solaris

Een lentigo solaris, ook wel ouderdomsvlek of zonnevlek genoemd, is een gepigmenteerde plek welke meestal lichtbruin is van kleur. De vlek heeft de naam ‘ouderdomsvlek’ gekregen, omdat de vlekken vaak op een latere leeftijd ontstaan. De vlekken komen het meeste voor op plaatsen waar de huid veel is blootgesteld aan de zon, denk hierbij aan het gezicht, de onderarmen, handen en de onderbenen. Een lentigo solaris kan zowel voorkomen bij mannen als bij vrouwen. De vlek verdwijnt niet vanzelf en wordt ook niet minder.

Oorzaak van een lentigo solaris

De oorzaak van een lentigo solaris is een veelvuldige blootstelling aan de zon. Hoe meer zonblootstelling er is geweest gedurende het leven, hoe groter de kans op het ontstaan van een lentigo solaris. Door de
beschadigende werking van de zon, maar ook bijvoorbeeld de zonnebank, raken de pigmentcellen beschadigd. De beschadiging zorgt ervoor dat de pigmentcellen meer pigment gaan aanmaken, waardoor er een (donkere)vlek ontstaat.

 

Lentigo Solaris blog

Wat kun je zelf doen aan een lentigo solaris?

1. Smeer iedere dag minimaal een SPF30

Doordat een lentigo solaris wordt veroorzaakt door zonschade is het heel belangrijk om jezelf te beschermen met een zonnebrandcrème. Mijn advies is om dagelijks minimaal een SPF30 (Sun Protection Factor) tesmeren (ook in de winter) om zo het negatieve effect van de zon zoveel mogelijk te beperken.
Hier lees je waarom ik adviseer ook in de winter met een SPF te smeren. 

2. Exfoliëer regelmatig de huid

Door te exfoliëren verwijder je de dode huidcellen en zet je de huid aan om zichzelf sneller te vernieuwen. Dit helpt om de kleur van een lentigo solaris te verlichten.

3. Gebruik een crème met pigmentremmende ingrediënten

De titel zegt het eigenlijk al; het gebruik van pigment remmende ingrediënten zorgt ervoor dat de overmatige aanmaak van het pigment in de huid geremd wordt. Zo kun je de ontwikkeling van een lentigo remmen, maar ook een bestaande lentigo verlichten. Een bekend pigmentremmend ingrediënt is vitamine C. Vitamine C remt de productie van melanine. Let wel op welke vorm van vitamine C er in de producten worden gebruikt en hoe het product verpakt zit. Pure vitamine C oxideert namelijk super snel. De Gly-C van Tebiskin is een hele fijne dagcrème met vitamine C. Hulp nodig bij het uitkiezen van een goed product? Ik geef je graag advies! Dit kan via de chat op onze site, via de mail of telefonisch.

Deze adviezen helpen de ontwikkeling van de lentigo solaris te vertragen of om de vlekken iets op te lichten. Vlekken verwijderen of sterk verminderen kan alleen met een behandeling bij de huidtherapeut.

 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

Voor het verminderen of verwijderen van een lentigo zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Ik deel ze hieronder met je:

Laseren / IPL

Een lentigo kan makkelijk verholpen worden door het te laten laseren of door een IPL-behandeling. De vlek kleurt direct na de behandeling donkerder om vervolgens door de huid weer opgeruimd te worden. Het eindresultaat is met 7 á 10 dagen zichtbaar.

Om een lentigo te verminderen biedt de huisarts vaak cryotherapie aan waarbij je de lentigo bevriest. Ik zou je adviseren voor de laser of IPL te gaan omdat bij cryotherapie de gehele bovenste huidlaag mee behandeld moet worden om door de huid te kunnen dringen. Met vaak een perkament-achtige huid tot gevolg. Laser en IPL daarentegen, gaan door de bovenste huidlaag heen en geven gerichter warmte af, op de juiste plek in de onderliggende huidlaag.

Chemische peeling

Het ondergaan van een chemische peeling zorgt ervoor dat de lentigo vervaagt. Door middel van zuren zorgen wij er tevens voor dat de huid zich sneller vernieuwt. We werken hierdoor niet alleen op het pigment, maar verbeteren de algehele huidconditie waardoor fijne lijntjes minder zichtbaar worden en je een mooie glow krijgt. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Ben je nieuwsgierig wat we voor je kunnen betekenen?

Welke behandeling past bij jouw huid en wensen, kunnen we bespreken tijdens een consult. Tijdens het consult maken we een huidscan met de OBSERV. Met deze uitslag, i.c.m. jouw huidwens, kunnen wij een productadvies en/of behandelplan op maat maken. Via de tool hieronder, plan je gelijk een vrijblijvend en gratis consult bij ons in. Ik zie je graag eens op één van onze vestigingen!

Priscilla blog lentigo solaris