0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

De zin en onzin van manuele lymfdrainage

Mediderma > Nieuws > De zin en onzin van manuele lymfdrainage
manuele lymfdrainage

Manuele lymfdrainage is zó fijn…het helpt echt…

Dit is wat ik veelal hoor van mijn patiënten.

Onze patiënten  geven duidelijk aan veel baat te hebben bij manuele (of mechanische)  lymfdrainage. Deze zachte massage heeft direct een gunstig effect op lymfoedeem. Niet onbelangrijk hierbij is dat deze massage ook helpt een aangedaan lichaamsdeel beter te accepteren. De massage vermindert bovendien stress, geeft ontspanning en heeft een positieve invloed op het brein wat resulteert in pijnverlichting (lees mijn volgende blog over pijn bij lymfoedeem). Niet vreemd dat mijn patiënten zo tevreden zijn na afloop. Maar het geeft helaas geen blijvend effect.

Nieuwe wetenschappelijke inzichten

Uit redelijk recent onderzoek is gebleken dat de toevoeging van manuele lymfdrainage aan de behandeling van lymfoedeem geen duurzame verbetering geeft van mogelijke bijhorende klachten zoals pijn, spanning, een zwaar gevoel of een mindere kwaliteit van leven. Dit betekent niet dat manuele lymfdrainage niet zinvol is, vooral in de beginfase van de behandeling heeft het in meerdere opzichten een positieve invloed. Manuele lymfdrainage langdurig aanbieden past niet binnen onze zienswijze.

manuele lymfdrainage

Het verschil tussen manuele en mechanische lymfdrainage

Manueel betekent dat de behandelaar masseert met de handen. Bij MediDerma wordt lymfdrainage vaak aangeboden met het LPG-apparaat. Dit wordt mechanische lymfdrainage genoemd. Het voordeel hiervan is dat de klachten aanzienlijk sneller afnemen.

 

Het verschil tussen de begin- en onderhoudsfase

Lymfoedeem is een chronische aandoening en vraagt veel van de patiënt. De oorzaak kan niet verholpen worden door de therapeut. Echter kunnen we de aandoening wel meer acceptabel en dragelijker te maken. Dit wordt bereikt  door de klachten inzichtelijk te maken en te leren hoe je er invloed op kunt hebben. Dit is therapie op maat, samen met jou wordt een persoonlijk plan van aanpak gemaakt waarbij het zelfmanagementprogramma aansluit bij jouw behoefte. 

Oedeemtherapie bestaat uit een begin- en een onderhoudsfase. De beginfase is een intensieve fase waarbij de klachten zoals lymfoedeem en pijn worden behandeld. Manuele lymfdrainage helpt hierbij om een klachtenpatroon zoals pijn en bewegingsbeperking te doorbreken. Ondanks het tijdelijke effect van manuele lymfdrainage is dit in de beginfase zeker van toegevoegde waarde. Daarnaast wordt gestart met het zelfmanagementprogramma. De beginfase duurt gemiddeld 12 weken.

In de onderhoudsfase wordt de frequentie van de behandeling afgebouwd. De nadruk van de behandeling ligt vooral op zelfmanagement waarbij de therapeut een coachende rol vervult.

 

Zelfmanagement

MediDerma heeft een zelfmanagementprogramma om je tijdens de behandeling te coachen. Dit betekent dat je zelf actief de regie houdt over lymfoedeem en/of andere klachten en hierbij het behaalde behandelresultaat probeert te behouden. Voorlichting, leefstijladviezen, risicoreductie (gezond BMI behouden of verkrijgen), oefentherapie, beweging en huidzorg zijn hierbij erg belangrijk. Het heeft veel voordelen als je zelf het heft in handen neemt. Zelfmanagement vergroot je motivatie en maakt dat je minder vaak een beroep hoeft te doen op therapie. Zo kan een langdurige therapie voorkomen worden.

 

Manuele lymfdrainage zinvol?

Manuele lymfdrainage is zeker zinvol, mits je het kortdurend inzet en altijd combineert met andere behandeltechnieken, zoals compressietherapie en fasciatherapie. Het volgen van het zelfmanagementprogramma is essentieel. Minder afhankelijk van je behandelaar zijn en zelf eventuele toenemende klachten weer onder controle krijgen geeft een verbetering van kwaliteit van leven. Ik coach je graag om je dit te laten bereiken!

Met lieve groet,

Maartje Krijgsman, huid- en oedeemtherapeut

 

Oedeemtherapie wordt op medische indicatie vaak vergoed door de zorgverzekeraar. Echter, voor de vergoeding van de eerste 20 behandelingen dien je je aanvullend te hebben verzekerd. MediDerma heeft een behandelovereenkomst met alle zorgverzekeraars