0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Hoe herken je gistpuistjes?

Mediderma > Nieuws > Hoe herken je gistpuistjes?
Gistpuistjes

Malassezia folliculitis, ook wel bekend als gistpuistjes, kunnen erg lijken op de huidaandoening acne. Dit resulteert vaak in het gebruik van verkeerde producten en aanpak. In deze blog leggen wij uit wat gistpuistjes zijn, hoe je ze kunt herkennen en wat je hieraan kunt doen.

Gistpuistjes herkennen

Zoals hierboven beschreven kunnen gistpuistjes lijken op acne, waardoor het soms moeilijk is om deze twee huidaandoeningen van elkaar te onderscheiden. Acne wordt veroorzaakt door een bacterie, terwijl gistpuistjes worden veroorzaakt door een gist. Wanneer de gist in grote mate aanwezig is op de huid, raken de haarzakjes ontstoken en veroorzaakt het rode bultjes/verstopte poriën. Er is een symptoom die wel voorkomt bij gistpuistjes en niet bij acne en dat is jeuk. Op deze manier is het makkelijker te onderscheiden van elkaar. Gistpuistjes kunnen vrijwel op iedere leeftijd ontstaan en komen het meest voor op de armen, borst, rug en het voorhoofd.

Gistpuistjes

Ontstaan van gistpuistjes

Over het ontstaan van gistpuistjes is nog niet veel bekend. Wel zijn er een aantal factoren die de overmatige groei van de gist kunnen verergeren, namelijk:

  • Het gebruik van afsluitende crèmes zoals vaseline
  • Afsluitende kleding. Denk hierbij aan strakke sportkleding
  • Een vochtige, warme omgeving
  • Overmatig zweten

 

Verschil tussen gistpuistjes en acne

Acne ontstaat als een porie verstopt raakt met talg en dode huidcellen, terwijl gistpuistjes ontstaan als de huid heftig reageert op een overmatige aanwezigheid van de gistsoort ‘Malassezia’. Bij zowel gistpuistjes als acne zien we rode bultjes op het gezicht of lichaam. Optisch is het verschil dus lastig te zien. Je kunt het verschil op de volgende manier ontdekken:

 

  • Hoewel gistpuistjes net zoals normale acne een wit kopje kunnen hebben, kun je gistpuistjes niet uitknijpen zoals bij acne
  • Daar waar acne eerder irritatie geeft, zorgen gistpuistjes vaak voor jeuk

 

Twijfel je of je acne, gistpuistjes of eventueel een andere huidaandoening hebt? De huidtherapeut is gespecialiseerd en kan de huidaandoeningen van elkaar onderscheiden. Je kunt bij ons een gratis consult inplannen, dan kunnen we eventueel d.m.v. de OBSERV huidscanner een gedetailleerde foto van je huid maken en geeft de huidtherapeut jou een advies op maat zodat je de juiste behandeling kan volgen.

 

Zo kom jij van de gistpuistjes af

Gistpuistjes moeten met een anti gistmiddel (Ketoconazol) worden behandeld. Dit is verkrijgbaar op recept bij de apotheek. Ketoconazol vermindert de gist, als aanvulling op deze behandeling, adviseren wij het volgende:

  • Gebruik de juiste huidproducten

Gebruik producten die aansluiten op de behoefte van jouw huid. Producten die vóór je werken en de huid verbeteren. Op deze manier voorkom je het gebruik van verkeerde/afsluitende producten. Last van gistpuistjes en ben je benieuwd welke producten het beste aansluiten op je huid? Maak een vrijblijvende afspraak bij een van onze huidtherapeuten en laat je adviseren!

  • Exfoliëren

Een andere belangrijke factor in het verminderen van gistpuistjes is het exfoliëren van de huid. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het gebruik van huidproducten of peeling met de stoffen salicylzuur of glycolzuur. Een goede en milde reiniging met glycolzuur is bijvoorbeeld de Gly-Clean van Tebiskin.

  • Reinig je huid direct na het sporten

Zoals eerder in het artikel genoemd, kan overmatig zweten de gistpuistjes verergeren of zelfs veroorzaken. Een goede tip is dan ook om zo snel mogelijk na het sporten je huid te reinigen en eventueel je kleding te verwisselen wanneer je last hebt van gistpuistjes op het lichaam.

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.