0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Een doffe huid? Zo laat je hem weer stralen!

Mediderma > Nieuws > Een doffe huid? Zo laat je hem weer stralen!
Een doffe huid? Zo laat je hem weer stralen!

Sommige periodes kleurt je huid wat doffer en grauwer. De lijntjes, schilfertjes en oneffenheden op je huid zijn ineens meer zichtbaar. Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op een doffe huid. Ik zal je vertellen welke dat zijn én wat je kunt doen om je huid weer snel een mooie glow te geven.


– Door huidtherapeut Maartje de Vries

 

Een doffe huid door de zon

De huid die overmatig wordt blootgesteld aan de zon, krijgt een bruine kleur en daar zijn we vaak blij mee omdat we er dan ‘gezonder’ uit zien. Maar na een korte periode wordt de huid helaas wat dof en droog. Ik zal je vertellen hoe dat kan.
Wanneer je huid wordt blootgesteld aan de zon wordt de huid bruin door de UV-B straling. Je huid wordt bruiner omdat de pigmentcellen meer pigmentkorrels afgeven wat dus zorgt dat je huid een zongebruinde kleur krijgt. De zongebruinde huid is een reactie om zichzelf te beschermen tegen zonneschade maar hierdoor wordt je dode huidcellen laag ook dikker. Hoe dikker de laag met dode huidcellen, hoe doffer je huid. Ook zorgt de zon ervoor dat de huid uitdroogt. 

Dit kun je eraan doen

Hydrateren. Dit kan gemakkelijk door het gebruik van een goede dag- en nachtcrème. Let op! Veel (meestal goedkope) dag- en nachtcrèmes drogen de huid uiteindelijk nog meer uit. Een fijne dag- en nachtcrème in één die de huid heel mooi hydrateert is de Essential Moisturizer van Dermaquest. Ook een fijne crème, voor een lager budget is de Hyal van Tebskin.

Een doffe huid? Zo laat je hem weer stralen!

Exfoliëren. Exfoliëren is een manier om dode huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met een peeling met de ingrediënten glycolzuur of salicylzuur. Gebruik liever geen scrub, de korreltjes kunnen de huid onnodig beschadigen. Een fijne peeling voor thuis is de Peptide Glyco Cleanser van Dermaquest of voor een lager budget de Gly-Clean van Tebiskin. Voor een groter effect, kun je een (intensievere) peeling laten uitvoeren bij de huidtherapeut. Wij doen dan eerst een huidscan met de OBSERV om zo te ontdekken welke ingrediënten/werkstoffen het meest effect hebben op jouw huid. De peeling die vaak bij ons wordt uitgevoerd om die fijne glow terug te krijgen is, de intensieve vitamine C peeling.

De ouder wordende huid

Je wordt ouder en vaak merk je dan dat je huid sneller dof wordt en meer aandacht nodig heeft dan vroeger, hoe kan dat toch?

Na het 30e levensjaar neemt de celdeling af, dat betekent dat de huidcellen van de opperhuid minder snel vernieuwen en de dode huidcellen-laag dikker wordt. Dit wordt extra versneld als je rookt of als de huid overmatig wordt blootgesteld aan de zon.

Dit kun je eraan doen

Die mooie glow bij een ouder wordende huid vind je op dezelfde manier terug als de gebruinde huid. Dit komt namelijk omdat de opperhuid dikker wordt. Dus: hydrateren en exfoliëren it is! 

Wil je meer effect dan adviseren wij vaak een IPL behandeling. Een egale huid zorgt voor meer glow en een jeugdige uitstraling. Met de Clearlight IPL behandeling wordt de huidskleur geëgaliseerd door middel van gebruik van verschillende lichtfilters. Je flitst als het ware overtollig pigment en roodheid weg zonder de omliggende huid te beschadigen. Ook krijgt bij deze IPL-behandeling de aanmaak van elastine en collageen een boost.

Invloed van roken op de huid

Ben je een roker? Vaak kun je dat zien aan de huid. Roken heeft een (erg) grote invloed op de huid. Roken zorgt er namelijk voor dat de kleine bloedvaatjes die de huid van voeding voorzien vernauwen, waardoor de huid de voedingsstoffen niet goed op kan nemen. Hierdoor kan de huid er dof en vaal uit gaan zien. Ook kun je merken dat de kringen onder je ogen erger worden en de huid meer tekenen van veroudering geeft. Dat komt omdat de cellen beschadigen door de vrije radicalen die vrijkomen bij roken en doordat de elastine en collageen in de huid afneemt. Wanneer je stopt met roken zal je zien dat de huid al na enkele weken opknapt. 

Dit kun je eraan doen

Naast de eerdergenoemde hydrateren en exfoliëren is het bij een rokershuid belangrijk om de aanmaak van elastine en collageen te stimuleren. 

Wil je een groter resultaat? Een veel uitgevoerde glow-behandeling bij de ouder wordende huid is de combinatiebehandeling van de microneedling (met de Dermapen 4) en de TCA peeling. Doordat je met microneedling minuscule gaatjes in de huid maakt, kunnen de werkstoffen van de TCA peeling dieper de huid ingesluisd worden. Hierdoor versterk je het effect.

De invloed van verkeerde producten op je huid 

Huidproducten hebben niet bij iedereen hetzelfde effect. Net zoals er verschillende haartypen zijn, zijn er ook huidtypen in alle soorten en maten. Wat voor jou goed werkt, kan voor iemand anders een negatieve invloed op de huid hebben. Zo heeft iedere huid een andere behoefte. Ook zijn er veel verzorgingsproducten op de markt die stoffen bevatten die irriterend werken op de huid. Denk aan parfum en alcohol. Niet alle alcoholen zijn irriterend, maar alcohol kan de huid wel uitdrogen. Sulfaten kunnen de huid uitdrogen (SLS) en siliconen kunnen een ongewenste huidreactie geven.  Ook natuurlijke ingrediënten kunnen irriterend werken, denk aan lavendel, pure tea tree olie of mintachtige stoffen. Een ingrediënt dat irriterend werkt op jouw huid, heeft als effect dat je huid zich ervoor gaat beschermen en je opperhuid dus dikker wordt. Een verdikte opperhuid is dof, wil je dus een mooie glow (terug), dan is het van belang dat je je huid verzorgt met de juiste huidverzorging. 

Dit kun je eraan doen

Wil je weten met welke huidverzorging jouw huid er beter uit gaat zien? Bel of chat dan met één van onze huidtherapeuten (vrijblijvend) of kom langs voor een consult. Dan maken we een huidscan met de OBSERV en kunnen we jou wijzen op de huidverzorging die past bij de behoefte van jouw huid.