0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

De kracht van ademtechniek bij het versoepelen van de fascia

Mediderma > Nieuws > De kracht van ademtechniek bij het versoepelen van de fascia
De kracht van ademtechniek bij het versoepelen van de fascia

Als je de huid wegneemt zie je het bekende plaatje van het menselijk lichaam met alle spieren. We weten slechts tientallen jaren dat het witte weefsel om en door de spieren heen fascie is en dat dit een hele belangrijke functie heeft bij het ‘lekker in je vel zitten’. Maar nog interessanter; sinds kort weten we pas wat voor enorme invloed mentale en fysieke stress op fascie heeft en hoe je door middel van ademhalingstechnieken het releasingsproces versnelt. Met het uiteindelijke resultaat: meer vrijheid en verlichting. Heb je borstkanker (gehad)? Lees dan zeker verder!


– Door huid- en oedeemtherapeut Maartje Krijgsman

 

Het belang van soepele fascie

Het lichaam wordt bij elkaar gehouden door fascie, ook wel bindweefsel genoemd. Het is een soort spinnenweb. Maar het zit ook in en om je organen en spieren. Je emoties zitten zelfs opgeslagen in de fascie! Het speelt een belangrijke rol bij je gezondheid en welzijn en het is belangrijk dat deze soepel blijft. Zowel mentale als fysieke stress kan de fascie aantasten. 

In 2017 heb ik mij gespecialiseerd in de fascie. Ik behandel onder andere (ex) borstkanker patiënten welke door de operatie(s), chemo’s en bestralingen klachten ervaren als verkleefde littekens, bewegingsbeperking en pijn. Het kunnen behandelen van de fascie is echt een meerwaarde en geeft een hoop verlichting op de probleemzones.

Behandeling van fascie d.m.v. ademhalingstechnieken

Om de fascie te releasen, zoals we dat noemen, is het van belang om een balans te vinden in het dagelijks leven. Door naast de fasciebehandeling ook aandacht te hebben voor de ademhaling, slaap, stress, voeding en beweging kan je ervoor zorgen dat de fascie in betere conditie komt.

In 2023 heb ik de basisopleiding Adem- en Ontspanningstherapie volgens de methode van Jan van Dixhoorn afgerond waarbij ik vooral geleerd heb wanneer je uit kan gaan van overmatige spanning, op welk niveau dit is (mentaal, fysiek of beide) en of je te maken hebt met functioneel of disfunctioneel ademen. 

De kracht van ademtechniek bij het versoepelen van de fascia

Daarnaast heb ik de opleiding Ademcoach afgerond en kan ik patienten begeleiden in het verminderen van stress door middel van ademoefeningen.

Door middel van kalmerende ademhalingsoefeningen kunnen we op een heel gemakkelijke manier voor ontzettend veel verlichting zorgen. 

Het doel van de oefening is dat de ademhaling dieper en trager wordt en dat je van een borstademhaling naar een buikademhaling gaat. Het middenrif beweegt op de inademing omlaag, zodat de borstholte groter wordt. Hierdoor wordt er lucht in de longen gezogen. De buik komt naar voren alsof je een ballon opblaast. Bij de uitademing ontspant het middenrif en wordt de lucht weer uitgeblazen. Spanning wordt letterlijk uitgeademt en de fascie gemasseerd.

Bij MediDerma richten we ons niet alleen op de fasciabehandeling door middel van fascie-releasetechnieken, maar ook op stressvermindering door middel van ademcoaching.

Heb je borstkanker gehad?

Heb je borstkanker (gehad) en last van mentale en/of fysieke stress, maak dan een afspraak voor een gratis consult of bel bij vragen naar ons algemene nummer op: 0299-436734. Ik help je graag naar een nieuw level in ontspanning, vrijheid en verlichting. 

Met lieve groet,

Maartje Krijgsman, huid- en oedeemtherapeut