Cleopatra gebruikte zand om haar gezicht te scrubben, tegenwoordig kan de behandelaar kiezen uit diverse werkstoffen afhankelijk van de gewenste huidverbetering.
Stoor je je aan fijne lijntjes, littekens of vlekjes in het gezicht? Wil je graag je huid verbeteren en overweeg je een chemische peeling of mechanische peeling? Ben je benieuwd welke peeling voor jouw gewenste huidverbetering wordt aanbevolen? We helpen je op weg.
Mechanische of chemische peeling van het gezicht?
Schade aan de huid, zoals zonneschade, verdikt de opperhuid. Door middel van de peeling normaliseer je deze verdikking op een veilige en gecontroleerde manier waardoor de huid weer een gezondere aanblik heeft. Dit kan via een mechanische en chemische peeling.
Mechanische peeling gebruik je meestal voor het gehele lichaam
Het zijn wellicht wat heftige termen maar een mechanische peeling is niets anders dan een peeling d.m.v. een korrel. Denk hierbij aan een zand-, zout- of suikerkorrel. De peeling, ook wel scrub genoemd, verwijdert de dode huidcellen van de huid zodat deze minder dof wordt en zachter aanvoelt.
Een mechanische peeling is vooral geschikt voor het lichaam, voor de gezichtshuid wordt vaak de voorkeur gegeven aan een chemische peeling. Een mechanische peeling heeft vooral effect op de bovenste huidlaag terwijl een chemische peeling ook in de diepere huidlaag effect heeft. Een mechanische peeling heeft meer risico op ongewenste huidreacties waarom dit niet voor het gezicht wordt aanbevolen.
Chemische peeling: ideaal als peeling voor het gezicht
Een chemische peeling verdunt de opperhuid door middel van actieve werkstoffen die o.a. de aanmaak van collageen en elastine stimuleren (vanaf level 4 in onderstaande schema). Hierdoor verstevigt de huid en verminderen fijne lijntjes of rimpels. Dit is ook het werkingsprincipe bij behandeling van acnelittekens. Bij pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken of bijvoorbeeld het zwangerschapsmasker wordt gebruik gemaakt van een peeling met werkstoffen welke inwerken op de mate van pigmentatie.
De werkstoffen in een chemische peeling kunnen wel degelijk natuurlijke werkstoffen zijn zoals vitamine C of melkzuur. De stof werkt in op de celstructuur van de huid en dringt dus dieper door in de huid waardoor een beter resultaat kan worden behaald dan bij een mechanische peeling.
Een breed behandelaanbod chemische peelings
Omdat er verschillende huidtypen, huidproblemen en huidwensen zijn, is er een enorm aanbod aan chemische peelings.
Welke peeling voor jou geschikt is, is ook nog afhankelijk van je huidwens, huidskleur, huidprobleem en de maximale hersteltijd, ofwel downtime, die je acceptabel vindt. Wil je maximaal 2 dagen downtime hebben, dan zal de behandelaar een andere peeling adviseren dan als je een maximaal resultaat wilt behalen en de langere hersteltijd voor lief neemt.
Via het onderstaande schema geven we je een indruk. Je vindt hier alleen het peeling aanbod dat wij aanbieden. En, zoals je kunt zien is ons aanbod alleen al, zeer uitgebreid. Om de juiste keuze te maken is het daarom altijd verstandig eerst te overleggen met je behandelaar.