0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Begrijp je pijn bij lymfoedeem

Mediderma > Nieuws > Begrijp je pijn bij lymfoedeem
Blog borstkankermaand

Pijn bij lymfoedeem, huidtherapeut Maartje is pijnexpert en geeft uitleg

Bij manuele lymfdrainage wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd. Nog niet zo heel lang geleden werd aangenomen dat dit met name effect had op pijnafname.

Maar wist je dat het de aanraking is die de pijn (tijdelijk) verlicht? Het vermindert het stressniveau en zorgt voor ontspanning waardoor de pijn voor eventjes minder is.

Tijdens oedeemtherapie wordt aandacht besteed aan pijnmanagement. Door pijn beter te leren begrijpen, kan aanhoudende pijn verminderen.

Pijn ontstaat in je brein

Pijn ontstaat niet in het lichaam maar in het brein. En het brein is goed in staat om te veranderen! Dit gebeurt niet zomaar, nieuwe zenuwvertakkingen aanmaken gaat langzaam. Door te ontspannen, op welke manier dan ook, krijgt het brein de kans om dit te doen en zal de pijn verlichten met de tijd.

Blog borstkankermaand

Acute pijn en chronische pijn

Acute (nociceptieve) pijn is van korte duur en heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld na een operatie of bij een infectie. Pijn heeft een belangrijke beschermingsfunctie. Het waarschuwt als er schade aan het weefsel is of dreigt te ontstaan.

Chronische pijn is ingewikkelder. Deze pijn bestaat al wat langer, vaak langer dan drie maanden. Toch is de benaming ‘chronisch’ naar mijn mening niet terecht. Ik noem het liever ‘aanhoudende’ pijn. Want pijn is te verlichten met de juiste inzichten.

 

Zenuwpijn

Bij zenuwpijn (neuropatische pijn) is er zenuwschade. Er wordt een pijnsensatie ervaren bij aanraking of de pijnsensatie is juist verminderd. Dit laatste komt veel voor bij borstkanker patiënten. Ze ervaren een dof, branderig gevoel in borst en/of flank. Het is dus een veranderde waarneming van gevoel.  De zenuwpijn ontstaat door een beschadiging van de uiteinden van de perifere zenuwen. Dit zijn zenuwen die naar de armen, handen, benen en voeten lopen. De zenuwpijn kan vroeg in de kankerbehandeling optreden of pas na enkele maanden optreden. Wanneer er bestraald wordt geeft dit een verhoogde kans op zenuwschade.

Sommige soorten chemotherapie kunnen ook een (meestal tijdelijk) zenuwbeschadiging geven. Hoe meer chemokuren en hoe hoger de dosis, des te groter de kans op zenuwschade. Verder speelt mee hoe de kuren elkaar opvolgen (hoeveel weken er tussen zit).

 

Onterechte pijn

Er is ook een pijn (nociplastische piin) welke voortkomt uit veranderde waarneming ondanks de afwezigheid van acute of mogelijke weefselschade.

Bij nociplastische pijn heb je een verhoogde alertheid van het brein. Dit is een onterechte aanhoudende pijn zonder functie, zoals bij fantoompijn. Je kunt klachten krijgen zoals angst of depressie. Pijn wordt minder door te ontspannen.

 

Pijn geeft stress en stress geeft pijn….

Stress heeft een enorme invloed op allerlei prosessen in lichaam en brein. Het heeft directe invloed op je bloeddruk, je hartslag, je bloedvatverwijding en -vernauwing, je ademhaling en op spierspanning.

Alle 5 hierboven genoemde factoren beinvloeden de functie van de lymfvaten (welke het lymfvocht vervoeren) direct of indirect.

  • Een verhoogde spierspanning belemmert de lymfatische doorstroom in nek, schouders en borst.
  • Een hoge, oppervlakkige, onregelmatige ademhaling belemmert lymfatische doorstroom in buik- en borst gebied.

Het advies is dus om te ontspannen.). Dit is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk maar met coaching kan ik je hierbij helpen.

Ik heb een scholing gevolgd over aanhoudende pijn bij lymfoedeem. Ik kan samen met jou inzicht krijgen in je klachten en praktische handvatten rond pijn bij jouw pijnklachten geven. Ik hoop dan samen een langdurige therapie te voorkomen zodat je zelf weer de controle hebt over je lichaam en bovenal je brein!

Met lieve groet,

Maartje Krijgsman, huid- en oedeemtherapeut

Pijnmanagement maakt onderdeel uit van oedeemtherapie. Deze behandeling wordt vaak vergoed.