0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Acne bij volwassenen

Mediderma > Nieuws > Acne bij volwassenen
Acne bij volwassenen blog

Bij acne denken we al snel aan jeugdpuistjes, een vervelend huidprobleem wat vooral in de puberteit voorkomt. Toch kan de aandoening langer aanhouden en op elke leeftijd voorkomen, zowel bij mannen als vrouwen en ook wanneer je niet eerder acne hebt gehad. Acne bij volwassenen komt vaker voor bij vrouwen en betreft over het algemeen het gezicht, met name het gebied onder de kaaklijn. Lees snel verder en kom erachter wat de oorzaak is, wat je zelf kunt doen en wat de huidtherapeuten bij MediDerma kunnen betekenen voor jou!

Wist je dat maar liefst 50 procent van de volwassen vrouwen op enig moment last krijgt van acne?

Waardoor wordt acne bij volwassenen veroorzaakt?

De oorzaak van volwassen acne is zeer complex. Het bevat in ieder geval een samenspel van een verdikking van de bovenste huidcellen, een overmatige talgproductie en overmatige aanwezigheid van de acne bacterie. Vervolgens raakt de porie verstopt en ontstaat er een ontsteking. Acne bij volwassenen ontstaat doorgaans door een combinatie van genetische aanleg en hormonale veranderingen.

Acne bij volwassenen blog

De tijd van de maand

Veel vrouwen hebben iedere maand wel (tijdelijk) last van een onrustige huid. Waarschijnlijk zorgen de hormonale schommelingen rond de eisprong voor een toename van androgene hormonen, welke zorgen voor een toename van de talgproductie.

De pil

Het stoppen met de pil kan zorgen voor een verandering van de huid. Door hormoonschommelingen als gevolg van het stoppen met de pil kan de huid onrustiger worden. Ook zijn er anticonceptiepillen die speciaal worden voorgeschreven bij de acne huid. Echter, wanneer er wordt gestopt kan de acne weer terugkeren.


Zwangerschap

Heel veel vrouwen krijgen last van acne tijdens of na een zwangerschap. Vrijwel in alle gevallen zijn ook hier de hormoonschommelingen de boosdoener.


De overgang

Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogenen in het lichaam van de vrouw. De mannelijke hormonen krijgen steeds meer de overhand. Dit is te merken aan bijvoorbeeld vervelende haartjes op het gezicht, maar ook aan het ontstaan van onzuiverheden.


Voeding en leefstijl

De afgelopen jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar leefstijleffecten op de huid. Met name suiker en een hoog stressgehalte kunnen bijdragen aan de vorming of verergering van acne.

Wanneer je stress hebt, maak je cortisol aan. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel kan zorgen voor onzuiverheden. Onder invloed van cortisol stimuleren de bijnieren de talgklieren om meer talg aan te maken. Op deze manier neemt de kans op onzuiverheden toe.

Hoewel eerder werd gezegd dat voeding en acne geen verband hebben met elkaar blijkt uit steeds meer onderzoek dat dit verband er wel degelijk is. Zo blijkt er een connectie te zijn tussen koolhydraten, ofwel suikers, en het ontstaan van acne. Hierbij gaat het specifiek om voedingsmiddelen met een lage glycemische index, ook wel de snelle suikers genoemd. Hierbij kun je denken aan wit brood, witte pasta, maar ook snoepgoed en frisdrank. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels. Hierdoor kan er insulineresistentie ontstaan en worden er meer ontstekingshormonen en androgenen aangemaakt. Het gevolg is een hormonale disbalans welke kan leiden tot een toename van de talgproductie, waardoor onzuiverheden kunnen ontstaan. Koolhydraten met een lage glycemische index, zoals volkoren granen, groente en fruit, zouden op hun beurt juist bijdragen aan het verminderen van acne.


Overige factoren

Verder zijn er ook een aantal externe factoren welke invloed hebben op het verergeren van acne zoals:

  • Medicatie
  • Verkeerde cosmetica
  • Het darm microbioom (een ongezonde darmfuctie kan leiden tot acne)
huidproducten mediderma acne bij volwassenen

Verminder acne door het gebruik van huidproducten met essentiële werkstoffen

Aan hormonale veranderingen is niet altijd wat te doen. Wel kan het gebruik van de juiste huidproducten zorgen voor een aanzienlijke verbetering. Dit is belangrijk om de huid met acne weer in balans te krijgen (en te houden)! Echter, door het grote productaanbod kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Het gebruik van de juiste producten bij acne is essentieel om jouw klachten aan te pakken. We helpen je op weg:
De basis van je huidverzorging erg belangrijk. Deze bestaat uit: een reiniger, moisturizer en zonbescherming. Om specifiek de onzuiverheden aan te pakken kies je voor een exfoliant met zuren en/of enzymen.

Hieronder kun je lezen waarom deze producten zo belangrijk zijn en hoe ze kunnen helpen. Wil je weten welk producten jij het beste kan gebruiken? Laat je hierbij adviseren door een huidtherapeut om te bespreken welke producten geschikt zijn voor jouw huid!

 

1. Reiniger

Het reinigen van je huid is een belangrijke stap in jouw skincare routine. Dit zorgt er namelijk voor dat overtollig talg, dode huidcellen en vuil worden verwijderd. Producten die daarna worden aangebracht kunnen tevens beter door de huid worden opgenomen. Het beste is om de huid twee keer op een dag te reinigen. Indien je een reiniger gebruikt met een exfoliant, gebruik je deze één keer per dag (bij voorkeur ’s avonds) en gebruik je het andere moment een normale reiniger. Meer informatie over het belang van het reinigen is te lezen in onze andere blog; tips voor een goede huidreiniging.

 

2. Moisturizer

Naast reinigen is het belangrijk om de huidbarrière te versterken en in balans te brengen met de juiste dag- en nacht verzorging. Een moisturizer zorgt ervoor dat de huid minder snel vocht kwijtraakt. Door te huid te voeden met de juiste stoffen die vocht vasthouden zorgt dit voor de nodige hydratatie. Dit verbetert de barrière herstellende functie waardoor de kans op huidproblemen kleiner wordt. Op deze manier worden bestaande huidproblemen, zoals volwassen acne, aangepakt. Een moisturizer kan zowel overdag als ’s nachts worden gebruikt. Wanneer er een SPF in is verwerkt gebruik je hem natuurlijk overdag en gebruik je ’s avonds een andere crème.

 

3. Zonbescherming

Het gebruik van een zonbescherming is voor iedereen essentieel. Hoewel de zon in eerste instantie vaak een positief effect lijkt te hebben op acne is dit uiteindelijk niet zo. De bovenste huidlaag fungeert als beschermingsmechanisme en wordt dikker onder invloed van de zon. Dit zorgt ervoor dat de poriën sneller kunnen verstoppen wat kan leiden tot onzuiverheden. Daarbij maken bepaalde producten en behandelingen de huid gevoeliger voor zonlicht, waardoor een zonbescherming een múst is bij acne. Meer lezen over zonbescherming? Neem dan een kijkje op onze blog: Zonbescherming feiten en fabels.

 

4. Stimulatie afschilfering van de bovenste huidlaag: niet scrubben maar exfoliëren

Door het scrubben van de huid zorg je eigenlijk voor beschadiging van de huidbarrière. Kies in plaats daarvan voor een exfoliant om dode huidcellen en talg te verwijderen. Een exfoliant bestaat uit zuren of enzymen welke ervoor zorgen dat de dode huidcellen sneller loslaten. Wanneer je last hebt van acne zorgt dit ervoor dat de poriën minder kans hebben om te verstoppen, waardoor de kans op onzuiverheden afneemt. Bij acne is bijvoorbeeld salicylzuur een geschikte keuze. Naast het exfoliëren van de bovenste huidlaag dringt salicylzuur ook door tot in de talgklieren waar het overtollig talg oplost. Naast salicylzuur zijn er ook nog vele andere zuren welke ingezet kunnen worden. Je kunt een exfoliant gebruiken als een ‘leave on product’ zoals een toner of serum of als een ‘wash off product’ waarbij het verwerkt is in een reiniger die je gebruikt in plaats van of na een ‘normale’ reiniger.

Verminder acne door effectieve behandeling door de huidtherapeut

Wij zien vaak dat acne bij volwassen een probleem is dat jarenlang voort bestaat. Zonde! Want dit is met de juiste aanpak niet nodig. De huidtherapeuten bij MediDerma kunnen jou helpen met het geven van adviezen over geschikte producten, behandelingen en algemene adviezen om jouw klachten te verhelpen. Iedereen en elke hulpvraag is anders dus bij MediDerma bieden we een compleet aanbod aan behandelingen waardoor er voor iedereen een geschikt behandelplan gemaakt kan worden.

dieptereiniging blog acne bij volwassenen

Dieptereiniging

Hoe verleidelijk het ook is om zelf aan je puistjes te zitten, doe dit liever niet. Acne kan verergeren en tevens kan het leiden tot littekens bij onzorgvuldig en te hard ‘knijpen’. Middels een dieptereiniging maakt de huidtherapeut de huid schoon en verwijdert op een zorgvuldige en hygiënische wijze de onzuiverheden.

Peelings

Een peeling bestaat, net als een exfoliant, uit zuren en/of enzymen. Echter, een peeling bevat hogere concentraties van deze zuren en enzymen waardoor het effect sterker is dan van een thuisproduct. Een peeling lost als het ware het laagje op die de dode huidcellen bij elkaar houdt en zorgt er op deze manier voor dat de dode huidcellen afschilferen. Er zijn verschillende soorten peelings die kunnen worden ingezet. Afhankelijk van het type acne, het huidtype en jouw wens wordt er een passende peeling gekozen. Bekijk op onze peeling pagina het schema eens met ons huidige peeling aanbod.

LED-therapie

De Omnilux Blue pakt de specifieke bacterie die acne veroorzaakt in de talgklier aan. Deze acne-bacteriën bevatten een lichtgevoelige structuur. Door lichttherapie verandert deze structuur waardoor de celwand van de acne-bacterie beschadigd raakt. De acne-bacterie neemt hierdoor in aantal af. Het blauwe licht heeft een oppervlakkig effect en bereikt daarom niet de dieperliggende acne bacteriën.

Lasertherapie

De oorzaak van acne bij volwassenen kan onder andere worden veroorzaakt door een bacterie, P. Acnes genaamd. Deze bacterie wordt door de warmte van de laserstraal onschadelijk gemaakt. De Nd:YAG laser van de Thunder MT verwarmt overactieve talgklieren, stimuleert collageen en vermindert ontstekingen. Tevens neemt de overmatige talgklierproductie af. We zien vaak zeer mooie resultaten door inzet van de Thunder laser. Hier lees je er meer over.

Acne bij de volwassen huid? Vraag om advies

De huidtherapeut geeft jou tips en adviezen over het gebruik van de juiste producten, de invloed van voeding en algemene tools die je zelf thuis kan toepassen om jouw acne te verminderen. Ben je enthousiast en denk je aan een behandeling en/of het gebruik van onze huidproducten met effectieve werkstoffen? Boek hier dan een gratis consult waarmee we door middel van een goede huidscan de huid beter kunnen onderzoeken. Wil je starten met het gebruik van de huidverzorging? Bekijk dan op onze webshop het aanbod specifiek voor de acne-huid.