Ommetje maakt van wandelen een gewoonte, maakt wandelen leuker en houdt je hersenen gezond. Zie https://www.hersenstichting.nl/ommetje/
Wel eens gehoord van de Bellicon mini-trampoline? Dit is echt een aanrader. Het zachtjes ‘bouncen’ is effectief, maakt het bindweefsel strakker, activeert het metabolisme, stimuleert de vetverbranding en stimuleert de natuurlijke beweging van de lymfevaten. Zie de linkjes hieronder voor meer informatie.
Binnen MediDerma is Maartje Krijgsman ademcoach en kan je begeleiden. Verder zou je iemand bij jou in de buurt kunnen Googlen.
Alle linkjes op een rij:
Lipalgie is een aandoening waarbij het goed is om op de hoogte te zijn wat andere disciplines voor je kunnen betekenen. De huidtherapeut zal het gehele traject coachen, maar het is altijd fijn om te weten wat de eventuele meerwaarde van andere disciplines is. Denk hierbij aan de volgende disciplines: plastisch chirurg, podotherapeut, fysiotherapeut, psycholoog, diëtist of orthomoleculair therapeut.
Liposuctie is een optie bij lipalgie. Dit wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Dit kan de laaggradige ontsteking in het weefsel verminderen en dus zorgen voor vermindering van pijnklachten. Door de vermindering van de omvang worden bewegingsbeperkingen verminderd en je benen en/of armen komen hiermee ook meer in verhouding met de rest van het lichaam. Hierbij is het belangrijk om het weefsel voor en na te behandelen met behulp vam hetLPG-apparaat voor een sneller herstel en beter resultaat:
Bij MediDerma bestaat de voorbehandeling meestal uit 3-4 sessies. De nabehandeling bestaat meestal uit 2 sessies per week, gedurende 4-6 weken.
Let op: In de huidige richtlijn is opgenomen dat Endermotherapie niet meer onder de vergoede zorg valt. Je kunt met je huidtherapeut bespreken wat de kosten zijn van deze losse behandelingen als je dit zou willen doen.
Bij lipalgie kan er sprake zijn van verzwakte banden van enkels, voeten en knieën. Vaak ontstaan bij X-benen, een afwijkende voetstand en gewichtsproblemen waardoor er overbelasting is in vooral knie- en enkelgewrichten.
De podotherapeut onderzoekt jouw klachten door de stand en drukverdeling van je voeten en looppatroon te analyseren. Als er sprake is van hypermobiliteit of doorgezakte voeten zal de podotherapeut podotherapeutische inlegzolen maken. Ook een (sport)schoenadvies behoort tot de mogelijkheden.
Bij lipalgie kan er sprake zijn van verzwakte banden van enkels, voeten en knieën. Vaak zien we X-benen, een afwijkende voetstand en gewichtsproblemen waardoor er overbelasting is in vooral knie- en enkelgewrichten. Een fysiotherapeut kan helpen om je spieren en bewegingsapparaat op een goede manier te leren gaan gebruiken/activeren.
Het feit dat met afvallen de ongelijke vetverdeling tussen onder- en bovenlichaam niet verdwijnt, kan leiden tot een negatief zelfbeeld, frustratie en demotivatie. Als gevolg hiervan, kan het moeilijk zijn om een positieve leefstijl erop na te houden of vol te houden, zoals minder bewegen en/of gewichtstoename. Ondersteuning door een medisch psycholoog kan hierbij helpen.
Diëten en afvallen heeft beperkt tot geen invloed op lipalgievet. Toch kan voeding een grote rol spelen bij de klachten van lipalgie. Soms kunnen vrouwen met de juiste voedingsadviezen toch nog afvallen. Naast de adviezen uit deze werkmap is goede begeleiding van een (lipalgie)diëtist wenselijk. Er is sinds 2021 een online platform met lipalgie diëtisten welke je zou kunnen raadplegen voor een diëtist bij jou in de buurt: https://www.lipalgiedietistennederland.nl.
Bij orthomoleculaire therapie ga je het lichaam herstellen met gezonde voeding, beweging en vitamines en mineralen. Ze gaan op zoek naar de oorzaak van de klachten. Door middel van bloedonderzoek kan er verder gekeken worden naar welke suppletie er ingezet kan worden om vitaler te worden. Kijk op https://mbog.nl/zorgverleners/ voor een therapeut bij jou in de buurt.
Bij lotgenotencontact kun je met andere vrouwen met lipalgie informatie en ervaringen uitwisselen. Je kunt elkaar steunen en van elkaar leren en motiveren. Met veel vragen kunnen lotgenoten heel goed bij elkaar terecht. Hoe ga jij om met je aandoening? Met welke artsen hebben anderen goede ervaringen? Heeft fysiotherapie zin? Is er bepaalde voeding die helpt? Het is een waardevolle aanvulling op professionele hulp. Heb je behoefte aan herkenning of steun van lotgenoten met lipalgie? Bekijk eens de onderstaande links
De belangrijkste doelstelling van NLNet is het versterken van de positie van patiënten met lymfoedeem en lipalgie. Dit doen zij door middel van belangenbehartiging, voorlichting en lotgenotencontact. Verder ondersteunen zij, en optimaliseren ze, de zorg rondom lymfoedeem- en lipalgiepatiënten. Kennis overdragen is ook een van hun speerpunten.
> https://oedeemwijzer.nl/lotgenoten/
Oedeemwijzer is dé plek waar je ervaringen van andere mensen met lymfoedeem of lipalgie kunt vinden en ook een plek waar jij je ervaringen kunt delen.
In Nederland is sinds april 2009 de Lipalgie Patiënten Vereniging (LIPV) actief. Het is opgericht omdat er toentertijd geen actieve patiëntenorganisatie bestond voor lipalgie patiënten.
Naast de informatieve functie en het activeren van lotgenoten contact, geeft de LIPV minimaal zes keer per jaar een nieuwsbrief uit; zij sponsort lipalgie symposia; zij organiseert landelijke meetings en incidenteel regionale middagen.
Bel ons op onderstaand nummer of stuur ons een e-mail. Wij helpen je graag!
Vraag? We helpen je graag!