0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Wonden

Wonden zijn in te delen naar acute wonden en chronische wonden.

Chronische wonden

Chronische wonden zijn wonden die verstoord worden in het genezingsproces. De genezing verloopt daardoor veel trager, of de wond kan soms zelfs helemaal niet genezen.
De meest voorkomende chronische wonden zijn:
• Decubitus , ook wel bekend als “doorligplekken”;
• Ulcus Cruris , oftewel een open been. De oorzaak heeft meestal te maken met het niet goed functioneren van de aderen, minder vaak door dicht geslipte slagaderen.  
• Diabetische wonden , door suikerziekte kan door een combinatie van factoren de wondgenezing worden belemmerd.

Indien een chronische wond niet tijdig herkend wordt en/of onbehandeld blijft, zoals bijvoorbeeld op een been door een aderprobleem, een voetwond bij diabetes, of een geïnfecteerde wond, dan kan dit ernstige complicaties veroorzaken. Voor een optimale wondgenezing is een tijdig bezoek aan de huisarts raadzaam. Dit bespoedigt de genezing.

Acute wonden

Voorbeelden van acute wonden zijn schaafwonden, brandwonden, maar ook chirurgische wonden. Wonden beginnen altijd als een acute (verse) wond en genezen vanzelf, maar er kunnen factoren zijn die de genezing belemmeren. Daardoor kunnen wonden in hun genezing (ernstige) vertraging oplopen of zelfs stagneren en een chronische wond worden. 

De behandelmogelijkheden bij wonden door de huidtherapeut zijn:
Ambulante Compressietherapie (ACT) ofwel zwachtelen gevolgd door het aanmeten van een Therapeutisch Elastische Kous (TEK).(het opgehoopte vocht wordt weggezwachteld, waardoor de wond, zoals een open been kan gaan genezen). 
Omnilux LED therapie (DuoLight) (de natuurlijke wondgenezing wordt gestimuleerd)
Endermotherapie (LPG) (om wondgenezing te bevorderen maar ook om ontstaande verklevingen te behandelen).
• Leefstijladviezen voor thuis bij chronische wonden; De wondgenezing wordt bevorderd door een goede voeding. Stoppen met roken helpt ook om wonden beter te laten genezen. Bij een open been neemt het overmatige onderhuidse vocht sneller af indien ,indien mogelijk, regelmatig wordt bewegen. Hierdoor hebben de zwachtels meer effect. Ook wordt geadviseerd tijdens het zitten het been hoger te leggen.

Na de wondgenezing kunnen er pijnlijke en/of cosmetisch storende littekens zie littekens ontstaan welke ook behandeld kunnen worden door de huidtherapeut. Afhankelijk van het soort litteken zijn er de volgende behandelingsmogelijkheden. Zie littekenbehandeling
Endermotherapie (LPG) bij verklevingen en Fascietechnieken zie fascietechnieken
• Peeling. Bij peeling wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken.
Dermapen  (chirurgische littekens, acne littekens, striae, littekens door brandwonden, verdikte littekens, littekenputjes zoals bij acne).
• Huidverzorgingsadviezen bij cosmetisch storende littekens

Vraag een gratis consult aan

Wil je een deskundige beoordeling van de behandelmogelijkheden van couperose? Het consult is kosteloos en geheel vrijblijvend. Kijk voor meer informatie bij Informatie en afspraken of neem Contact met ons op.