Vitiligo is een huidziekte waarbij witte onregelmatige vlekken op de huid van het lichaam en gezicht kunnen ontstaan. Meestal komt het symmetrisch voor, maar dat hoeft niet. Meest voorkomende plaats is het gezicht (rondom de mond, neus en ogen), op handen en/of voeten, oksels, rondom geslachtsdelen en anus en op drukplaatsen zoals ellebogen en knieën. Afhankelijk van de huidskleur zijn de plekken meer of minder zichtbaar. Als vitiligo op de hoofdhuid of andere gedeeltes van het lichaam waar haar aanwezig is hebben de haren daar geen pigment meer en worden wit.
Over het ontstaan van vitiligo is men het nog niet helemaal eens maar men denkt dat het om een auto-immuunziekte gaat. De melanocyten die in de huid zitten worden aangevallen door het eigen lichaam. De huidziekte komt voor op alle leeftijden, maar je wordt er nooit mee geboren. Vaak komt het voor dat er in de familie is die ook vitiligo of een andere auto-immuunziekte heeft. Je wordt geboren met aanleg en het komt vaak tot uiting als er iets heftigs gebeurt: zwangerschap, ernstige ziekte, stress, wondjes, zonnebrand of een operatie.
Er zijn verschillende therapieën die toegepast kunnen worden bij vitiligo. De therapie heeft bij iedereen een niet te voorspellen en wisselend succes. In de kliniek wordt vitiligo behandeld door een dermatoloog die een UVB lichtkuur kan voorschrijven. Gedurende één a twee jaar wordt de huid gedurende een paar seconden blootgesteld aan UVB straling, tweemaal per week. Deze behandeling is het meest succesvol.
Daarnaast is het mogelijk om hormoonzalf toe te passen.
Er worden ook wel pigmenten uit de ‘goede’ huid getransplanteerd in de huid waarin geen pigment zit. Pigmenttransplantatie heet dit.
En als de huid zo weinig pigmenten bevatten dat het opvalt dat er sommige gekleurde stukjes zitten worden deze ook wel verwijderd door middel van laser of blekende crèmes
Huidtherapeuten kunnen de huid camoufleren met sterk pigment bevattende crèmes. Deze camouflage crème kan plaatselijk opgebracht worden. Met de crème kan gezwommen worden. Ondanks de sterke dekking van de crème moet deze soms meerder malen per dag opgebracht worden. Tijdens een consult wordt de juiste kleur van de camouflage uitgezocht en leert men zelf de camouflage aan te brengen op een zo natuurlijk mogelijke wijze.
Behandeling van een vitiligo met behulp van camouflage wordt door jouw verzekeraar vergoed in de aanvullende verzekeringen. Per tijdseenheid wordt komt er een bedrag vrij voor deze therapie en de camouflage middelen.
Bel ons op onderstaand nummer of stuur ons een e-mail. Wij helpen je graag!
Vraag? We helpen je graag!