0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Transpireren

Transpireren is belangrijk om je warmte kwijt te kunnen. Wist je dat je gemiddeld per dag een half tot één liter per dag zweet? Dit heb je vaak niet in de gaten. Zweet verdampt continue waardoor je meestal geen klamme huid hebt of zweetplekken krijgt. Tenzij je een stressmoment hebt, sport, je inspant of in een warme omgeving verblijft. Bij overmatig zweten heb je bij afwezigheid van deze factoren wel vaak last van  een klamme of natte huid.

Overmatig transpireren

Bij overmatig zweten produceren de zweetklieren zweet zonder dat dit nodig is om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit transpireren is dus overbodig en alleen maar lastig. Het probleem van overmatig zweten wordt vaak onderschat. Dit komt mede omdat zweters niet graag over hun transpiratieprobleem praten. Helaas heeft overmatig zweten een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Dit komt vooral door schaamte of onzekerheid.

Binnen de geneeskunde wordt overmatig transpireren hyperhidrosis genoemd. Zo heb je hyperhidrosis axxilaris (oksels) of bijvoorbeeld hyperhidrosis palmaris (handpalmen).

Twee vormen van overmatig transpireren

Algeheel zweten

Algeheel zweten houdt in dat je over je hele lichaam te veel zweet. Deze variant komt minder vaak voor. Meestal is de oorzaak onschuldig. Bijvoorbeeld bij overgangsklachten. Het advies is  deze klacht met de huisarts te bespreken. Soms komt het zweten door een onderliggende oorzaak. Een voorbeeld is suikerziekte. Niet het zweetprobleem moet worden behandeld maar de onderliggende oorzaak. Vaak neemt het zweetprobleem daarna af.

Plaatselijk zweten

De meest voorkomende plekken waar men plaatselijk teveel kan transpireren zijn oksels, handen, voeten of (voor)hoofd. Regelmatig komt een combinatie van 2 of 3 zweetzones voor. De oorzaak hoeft niet te worden onderzocht. Soms is een erfelijke component aanwezig. Hierbij geldt: je hebt het, of je hebt het niet. Het is onschuldig, maar zeer hinderlijk.

Verschillende lichaamszones

Transpireren oksels

Overmatig transpireren onder de oksels ontstaat tijdens de puberteit of op latere leeftijd.  Bij sommigen ontstaat een plotselinge zweetproductie  tijdens stresssituaties. Dit wordt een zweetuitbraak genoemd. Bij anderen zijn de zweetklieren de hele dag overactief. Zelfs in rust tijdens televisie kijken. Opmerkelijk is dat dit probleem zich ‘s nachts niet voordoet. Overmatig transpireren onder de oksels komt relatief vaker voor in combinatie met handzweten en/of zweetvoeten. Er kan sprake zijn van een erfelijke component.

MediDerma biedt 3 verschillende behandeltechnieken voor de oksels.

Deze revolutionaire behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving.  In samenwerking met de dermatoloog worden de zweetklieren in de oksels definitief uitgeschakeld. De miraDry verhelpt ook eventueel okselgeur. Bovendien neemt de okselbeharing af. Meestal volstaat 1 behandeling. Het is geen chirurgische ingreep. Dus een relatief korte hersteltijd en minder risico op bijwerkingen.

Ook wel botox genoemd. De dermatologen injecteren kleine hoeveelheden botuline toxine waardoor de zweetklieren ongeveer 4 á 6 maanden minder productief zijn.

Een pijnloze behandeling, gemiddeld volstaat een kuur van 10 behandelingen. Vervolgens zijn regelmatig onderhoudsbehandelingen nodig.

Transpireren handen, voeten of voorhoofd

Transpireren aan de handen wordt in het algemeen zeer vervelend gevonden. Men mijdt zo mogelijk het handen schudden. Dus het werkt belemmerend in de sociale omgang. Ook kan men minder grip hebben op het stuur tijdens het autorijden. En het bedienen van interactieve schermen zoals  de smartphone en de tablet is vrijwel onmogelijk.

Zweetvoeten gaat vaak gepaard met stinkvoeten. Schaamte voor dit probleem is meer regel dan uitzondering. Bij een vochtige huid kunnen sneller schimmeltenen ontstaan. Zweet tast de schoenen aan,deze moeten vaker worden vervangen.

Zweten aan het voorhoofd is een bekend fenomeen bij het eten van gepeperd eten. Dit probleem kan  zich ook voordoen zonder enkele aanleiding. Een bezweet voorhoofd  is uitermate hinderlijk in de omgang met andere mensen.

MediDerma biedt voor transpiratie aan handen, voeten of voorhoofd één behandeltechniek.

  • iontoforese

Het betreft een pijnloze behandeling. Gemiddeld volstaat een kuur van 10 behandelingen. Vervolgens zijn regelmatig onderhoudsbehandelingen nodig.

Vraag een gratis consult aan

Wilt je weten wat de huidtherapeut voor jou kan betekenen? Maak een afspraak voor een gratis en geheel vrijblijvend consult. Tijdens deze afspraak stelt de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan voor jou op. Zij geeft uitleg over de behandeling en jouw vragen worden beantwoord. Je ontvangt de informatie, alsmede een persoonlijke prijsopgave op papier, zodat je alles rustig kan nalezen.