0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Sinus pilonidalis

Sinus pilonidalis is een ander woord voor een haarnestcyste en ontstaat meestal in de bilplooi. Bij een haarnestcyste is er sprake van een holte onder de huid. De holte onder de huid heeft vaak een tunnelgangetje naar buiten, wat een fistel genoemd wordt. Dit kun je zien door middel van een klein gaatje, maar er kunnen ook meerdere gaatjes zichtbaar zijn. De huid is vaak ook een beetje naar binnen getrokken. Bovendien kan er in de holte ook een ontsteking ontstaan die gevuld is met pus (abces). Dit is vaak het gevolg van ingegroeide haartjes. Een haarnestcyste kan erg gevoelig zijn en soms ook pijn doen. Ook brengt een sinus verschillende vervelende klachten met zich mee, zoals: afscheiding van vocht en/of bloed, een constant vochtige bilnaad, pijn bij bijvoorbeeld zitten of fietsen of regelmatig terugkerende zwelling/ontstekingen. Het kan soms zo vervelend voelen dat mensen zich er ziek van voelen of koorts krijgen. Het beeld kan soms ook lijken op een (steen)puist, maar ook op bijvoorbeeld hidradenitis suppurativa, wat ook vaak voorkomt bij sinus pilonidalis.

Wat is de oorzaak van sinus pilonidalis?

U heeft er misschien nog weinig of zelfs nog nooit iets over gelezen of gehoord, maar sinus pilonidalis is een aandoening die redelijk vaak voorkomt. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en het kan op verschillende leeftijden ontstaan, maar in de meeste gevallen ontstaat het in de leeftijd van 16-26 jaar. Sinus pilonidalis komt boven het veertigste jaar nauwelijks meer voor.

Hoe ontstaat het eigenlijk? Waar wordt het door getriggerd? We hopen u hieronder meer duidelijkheid te geven over de verschillende factoren die mee kunnen spelen bij de ontstaanswijze. Het is niet duidelijk waar de aandoening precies door ontstaat. In sommige gevallen is er een duidelijk verband zichtbaar met de beharing in de bilplooi. Het is aannemelijk dat de haartjes een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een sinus, maar er zijn ook genoeg gevallen waarbij overbeharing geen rol speelt. In sommige gevallen zien we ook ingegroeide haartjes. Daarnaast is gebleken dat mensen met overgewicht meer kan hebben om een sinus te ontwikkelen.

Behandelmogelijkheden

Het komt vaak voor dat een cyste chirurgisch verwijderd wordt, maar helaas kan de sinus na een ingreep ook weer terugkomen. Meestal gebeurt dit binnen drie jaar. De huidtherapeut kan ook veel betekenen bij de behandeling van een sinus pilonidalis als overbeharing een rol speelt. De huidtherapeut past laserontharing toe met de Soprano-ICE of met de nieuwste Thunder MT laser. Door de haarafname wordt het risico verminderd dat de aandoening zich uitbreidt of terugkeert. 

Om de genezing van een operatiewond te bevorderen wordt LED-therapie met de Omnilux-Plus aanbevolen. Deze behandeling start enkele dagen voor de operatie. 

Vraag een gratis consult aan

Wilt u weten wat de huidtherapeut voor u kan betekenen? Maak een afspraak voor een gratis en geheel vrijblijvend consult. Tijdens deze afspraak stelt de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan voor u op. Zij geeft uitleg over de behandeling en uw vragen worden beantwoord. U ontvangt de informatie, alsmede een persoonlijke prijsopgave op papier, zodat u alles rustig kan nalezen.

Advies nodig?

Bel ons op onderstaand nummer of stuur ons een e-mail. Wij staan dagelijks voor u klaar.

0299-436734
Stuur een e-mail

Nieuws & Blogs

Maartje Krijgsman-Wennekers
Oktober…Borstkankermaand
15 oktober 2021
Huidscan met de Observ 520x
2 september 2021
oranje maskne
Maskne: Do’s & Don’ts
29 januari 2021