0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Roodheid in het gezicht

Roodheid in het gezicht komt veel voor bij zowel mannen als vrouwen. Met name bij een licht huidtype. Vaak wordt roodheid gezien als ‘gezond’ (appelwangetjes) maar kan het ook als cosmetisch storend ervaren worden. Heb jij last van roodheid in het gezicht en wil je dit graag verminderen? Er zijn verschillende methoden om de roodheid aan te pakken.

Er zijn verschillende soorten roodheid in het gezicht

Er wordt onderscheid gemaakt tussen tijdelijke roodheid die wegtrekt (flushing) bij bijvoorbeeld blozen, stress, opvliegers en alcoholgebruik en roodheid die niet meer vermindert. Vooral de laatstgenoemde blijvende roodheid is vaak goed te behandelen.

roodheid aandoening

Blijvende roodheid kan bestaan uit enkele of uitgebreide oppervlakkige zichtbare verwijde bloedvaatjes, dit wordt couperose genoemd. Een andere variant is diffuse roodheid, hierbij is roodheid te zien zonder een duidelijke vaattekening. Een combinatie van couperose en diffuse roodheid komt ook voor.

 

Wat zijn de voorkeurslocaties van roodheid in het gezicht?

Couperose en algehele roodheid in het gezicht wordt het vaakst gezien op de wangen. Couperose komt ook vaak voor op de neus en de neusvleugels zijn vaak ook aangedaan. Als de roodheid zich in erge mate voordoet, is vaak het hele gezicht aangedaan.

 

Wat is de oorzaak van roodheid in het gezicht?

Vaak is roodheid in het gezicht erfelijk en merk je dat de huid gevoelig is. Daarbij reageert de huid snel met roodheid door diverse invloeden (bijvoorbeeld sporten, huidverzorging, weersinvloeden, voeding, stress). De huid ziet er dan ‘vlekkerig’ uit. UV-schade kan ook een oorzaak zijn.

Soms komt roodheid door een huidaandoening zoals bij rosacea, couperose, Poikiloderma van Civatte of Lupes Erythematodes.  

 

Wat kan je er zelf aan doen?

De belangrijkste tips zijn:

  • Bescherm je huid tegen de zon
  • Bescherm je huid tegen erge warmte (warm compress bijvoorbeeld), ook vaak blootstelling aan koude omgevingstemperaturen kan, als je er aanleg voor hebt, de roodheid verergeren.
  • Voorkom huidirritatie door de juiste huidproducten te gebruiken, vraag hiervoor advies aan de huidtherapeut

 

Behandeling van diffuse roodheid; de IPL is hierbij effectief

Intense Pulse Light (IPL) werkt door middel van lichtflitsen waarbij de energie van de lichtbundel vrijwel alleen in de ongewenste roodheid omgezet wordt in warmte. Dit zorgt voor afbraak van de vaatjes die de roodheid veroorzaakt, zonder de omliggende huid te beschadigen. Dit voelt als warme speldenprikjes. Vervolgens ruimt het natuurlijk afvoersysteem dit op en zie je na 2-4 weken resultaat. Direct na de behandeling ziet je huid wat roder en kan er wat lichte zwelling ontstaan, dit trekt snel weer weg. De huid blijft geheel intact. Vaak zijn er 1 á 3 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.

 

Behandeling van zichtbare verwijde vaatjes (couperose); de KTP laser is dé beste keuze

Vaak zijn er, naast algehele roodheid, ook verwijde vaatjes zichtbaar (rode of blauwe streepjes). Deze kunnen niet met de IPL worden behandeld maar worden het meest effectief met de KTP laser of Thunder laser behandeld. Bij enkele verwijde vaatjes volstaat meestal 1 behandeling, bij zeer uitgebreide couperose zijn gemiddeld 1 á 3 behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

De KTP laser is een milde laser maar uitermate effectief. Voor hardnekkige verwijde vaatjes, zoals vaak het geval is bij de neusvleugels is het soms nodig onze Nd:YAG laser (Thunder MT) laser te gebruiken.

 

Combinatietherapie voor de perfecte aanpak

Bij sommige vormen van roodheid is een combinatiebehandeling het advies. De laser of IPL werkt effectief op de roodheid. Bij bijvoorbeeld rosacea kunnen we meer doen om de conditie van de huid te verbeteren, zoals microneedling, een speciale peeling of LED-therapie. De roodheid wordt niet alleen verminderd maar het doel is om de huid duurzaam te verbeteren om het bereikte behandelresultaat langer te behouden.  

 

Daarom MediDerma

  • MediDerma heeft alle benodigde lasersystemen en behandeltechnieken om de verschillende vormen van roodheid te behandelen.
  • De behandel-apparatuur is onderscheidend. De IPL heeft een geïntegreerd koelsysteem waardoor de behandeling minder gevoeld wordt, en de KTP laser is een excellente behandeltechniek.
  • Vaak is bij diffuse roodheid de huidbarrière niet in optimale conditie (droge, gevoelige huid) en is een combinatie met bijvoorbeeld de juiste huidverzorging noodzakelijk.

Wij stellen samen een persoonlijk behandelplan op, met bijvoorbeeld het gebruik van de juiste huid producten, om de huid te verbeteren (en het behandelresultaat te behouden).

 

“Je ziet bij een behandeling met de KTP-laser de vaatjes gelijk wegspringen”

 

Gratis consult

Er zijn meerdere behandelmethoden voor diffuse roodheid. Om goed te kunnen inschatten wat de ideale behandeling of combinatiebehandeling is bij jouw huidwens, start je bij MediDerma eerst met een vrijblijvend consult. Eén van onze huidtherapeuten beoordeelt jouw roodheid (soms met behulp van de OBSERV huidscan) om te zien welke behandelmethode het meest voor jouw huid geschikt is.

Tarieven

De tarieven verschillen waarbij de ernst van de roodheid en de grootte van het behandelgebied bepalend is. Bij sommige aanvullende zorgverzekeraars wordt hier een (deel) vergoedt, kijk dit zelf even na in jouw zorgverzekeringspolis.