0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Open been

Een andere benaming voor open been is ulcus cruris. Dit betekent dat er op het onderbeen of bij de enkel een wond(je) zit wat niet of slecht geneest. Het kan zijn dat er een klein wondje zit wat steeds groter wordt. Een open been kan erg pijnlijk zijn.

Oorzaak van een open been

Er kunnen diverse oorzaken zijn van een open been. De oorzaak heeft vaak te maken met minder goed functionerende aderen. In de aderen zitten klepjes om transport van het bloed naar het hart te laten plaatsvinden. De functie van de klepjes kunnen verslechteren door ouderdom, een doorgemaakte trombose of bijvoorbeeld aderverkalking. Als de klepjes niet meer goed sluiten, wordt het bloed niet meer effectief omhoog gepompt. Door de verslechterde bloedvoorziening in de onderbenen vermindert de conditie van het onderhuidse weefsel. Hierdoor kunnen sneller wonden ontstaan die niet of slecht genezen. Veel zitten, niet bewegen, spataderen, suikerziekte, een slecht voedingspatroon en roken kunnen de kans op een open been vergroten. Door de verslechterde conditie van de onderbenen zal door krabben of bijvoorbeeld stoten van het been sneller een wondje ontstaan.

Klachten bij niet goed functionerende beenaderen

ulcusNaast pijnlijke en onrustige benen kan de huid van de onderbenen droog en schilferig worden. Er ontstaan vaak rode en of bruine vlekken op de onderbenen. Aan de binnenzijde van de voeten kunnen blauwe of rode verwijde aderen zichtbaar worden. Zie foto. Voeten en onderbenen worden dikker vanwege de toename van onderhuids vocht. De conditie van de nagels gaat eveneens achteruit. Kalknagels komen dan ook veelvuldig voor.

Een wondje, wat nu?

Bij een minder goede conditie van de onderbenen geneest een wondje meestal niet vanzelf. Het afdekken van de wond met wondbedekkingsmaterialen leidt meestal niet tot genezing. Ga tijdig naar de huisarts zodat de wond de optimale behandeling krijgt. Dit bespoedigt de genezing.

Onderhuids vocht belemmert de genezing. Door de onderbenen te laten zwachtelen neemt het vochtprobleem af. De wond kan hierdoor beter genezen. De huisarts beoordeelt welke behandeling voor u nodig is en verwijst u zo nodig door.

Wat kunt u zelf doen met een open been?

De wondgenezing wordt bevorderd door een goede voeding. Stoppen met roken helpt ook om de wond te laten genezen. Het vocht in het been neemt sneller af  indien u regelmatig blijft bewegen. Hierdoor hebben de zwachtels meer effect. Ook wordt geadviseerd tijdens het zitten  het been hoger te leggen.

Rol van de huidtherapeut

ulcus cruris en steunkousen aanmetenDe wond moet regelmatig worden verzorgd. De wond wordt gereinigd. Daarna worden speciale verbandmiddelen aangebracht om het genezingsproces te versnellen. Vervolgens  wordt het been ingezwachteld. Een been waarin vocht zit heeft namelijk niet de neiging om te genezen. U krijgt leefstijladviezen mee voor thuis.
Als de wond genezen is,  meet de huidtherapeut therapeutische elastische kousen aan. Deze kous ondersteunt het bloedvat zodanig dat de klepjes die in het vat zitten meer naar elkaar toe gedrukt worden. In combinatie met beweging werkt een therapeutische elastische kous optimaal.
De kousen moeten gedragen blijven worden om te voorkomen dat er weer een nieuwe wond ontstaat. De conditie van de benen moet zo optimaal mogelijk gehouden worden. Jaarlijks wordt een controle-afspraak gepland om de conditie van uw benen en de kousen te beoordelen.

Vergoedingen

De wondverzorging en het zwachtelen door de huidtherapeut wordt door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De therapeutische elastische kousen worden vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Kosten vanuit de basisverzekering worden verrekend met een eventueel openstaand eigen risico. Per jaar krijgt u 2 paar of 2 stuks kousen vergoed.

Vraag een gratis consult aan

Wilt u weten wat de huidtherapeut voor u kan betekenen? Maak een afspraak voor een gratis en geheel vrijblijvend consult. Tijdens deze afspraak stelt de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan voor u op. Zij geeft uitleg over de behandeling en uw vragen worden beantwoord. U ontvangt de informatie, alsmede een persoonlijke prijsopgave op papier, zodat u alles rustig kan nalezen.

Advies nodig?

Bel ons op onderstaand nummer of stuur ons een e-mail. Wij staan dagelijks voor u klaar.

0299-436734
Stuur een e-mail

Nieuws & Blogs

Maartje Krijgsman-Wennekers
Oktober…Borstkankermaand
15 oktober 2021
Huidscan met de Observ 520x
2 september 2021
oranje maskne
Maskne: Do’s & Don’ts
29 januari 2021