0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Ongewenste haargroei

Ongewenste haargroei is een verzamelnaam voor verschillende vormen van beharingsproblemen. Bij MediDerma is veel ervaring met permanente behandeling van alle denkbare vormen van ongewenste haargroei. We gebruiken hiervoor met name de ontharingslaser.

Een uitzondering hierop is blond of onvoldoende gepigmenteerd donshaar. De bestaande behandeltechnieken op het gebied van blond donshaar zijn door de huidtherapeuten van MediDerma onderzocht en worden als niet effectief beschouwd. Ongepigmenteerde stugge haartjes kunnen wel effectief worden behandeld met behulp van Elektrische epilatie.

Behandelbare haarproblemen

De behandelbare vormen van ongewenste haargroei zijn als volgt:

 • Cosmetisch storende beharing
  De meest voorkomende reden van laserontharing is de behandeling van normale beharing. Bij vrouwen zijn de bikinilijn, oksels en benen de meest voorkomende behandelgebieden. Mannen laten tegenwoordig veelvuldig de borst, rug en/of biceps behandelen met de ontharingslaser. Maar ook alle andere lichaamszones kunnen worden behandeld mits de haartjes voldoende pigment bevatten. Normale beharing wordt in de westerse wereld vaak niet op prijs gesteld en wordt vaak in eerste instantie verwijderd door middel van traditionele ontharingstechnieken zoals scheren en harsen. Meestal wordt overgegaan op laserontharing indien de traditionele ontharingstechnieken als nadelig wordt ervaren (tijdrovend, huidirritatie).
 • Hypertrichose
  Hypertrichose is een haargroei die sterker is dan men zou kunnen verwachten bij vrouwen van gelijke leeftijd en hetzelfde ras. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Er zijn diverse vormen van hypertrichose met verschillende oorzaken.
 • Hirsutisme
  Bij vrouwen kan haargroei optreden op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen, dit heet hirsutisme. De beharing verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug en bijvoorbeeld de buik. De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Dit is een onschuldige vorm van hirsutisme, Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

Huidproblemen in relatie met haargroei

MediDerma heeft een ervaren team van paramedisch opgeleide huidtherapeuten. Zij zijn in staat om laserbehandeling toe te passen bij ongewenste haargroei die gepaard gaan met andere huidproblemen. Hiervan worden enkele voorbeelden genoemd.

 • Folliculitis ofwel geïrriteerde of ontstoken haarzakjes wordt veelvuldig gezien bij de bikinilijn. Vooral na het harsen en scheren treedt vaak verergering op. Laserontharing is een zeer effectieve behandeling om folliculitis tegen te gaan. Na enkele behandelingen neemt de huidirritatie al sterk af. Ingegroeide haren worden tussentijds op deskundige wijze verwijderd zodat genezing versneld kan plaatsvinden.
 • Folliculitis barbae is een moeilijke benaming voor ingegroeide haren en ontstoken haarzakjes in de baardstreek bij mannen, soms met blijvende littekentjes tot gevolg. Laserontharing is hierbij een effectieve therapie, waarbij na enkele behandelingen de huidirritatie doorgaans al sterk afneemt.
 • Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid, die een verbinding heeft door de huid heen naar buiten. Deze verbinding is te zien als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. Afhankelijk van de klachten kan worden aangeraden de cyste chirurgisch te laten behandelen. Hoe de aandoening ontstaat is nog niet geheel duidelijk. Een van de veronderstellingen is dat haren door de negatieve druk in de bilspleet de huid binnendringen tezamen met bacteriën. Het is daarom aan te bevelen het gebied te ontharen en hygiëne te betrachten. De behandeld arts adviseert in voorkomende gevallen laserontharing.

Soms is voor of na een chirurgische ingreep laserontharing gewenst. Het team van MediDerma heeft ervaring met laserontharing bij minder voorkomende hulpvragen zoals bij huidtransplantaten. Soms is laserontharing van het huidgebied rond de stoma (A.P./anus praeter naturalis) gewenst, ter bevordering van de bevestiging van het stomamateriaal. Ook bestaat ervaring met laserontharing op verwijzing van de uroloog waarbij een behaard gebied (perineum/achter het scrotum) permanent onthaard moet worden in verband met verplaatsing van de operatieve verplaatsing van de plasbuis.

Behandelaanbod 

Transseksualiteit

Tijdens een detranseksualisatieproces is zowel bij de m/v alswel bij de v/m transseksuelen om verschillende redenen permanente ontharing vaak gewenst. Laserbehandeling van het gelaat, lichaam, genitaalzone en huidtransplantaat staan uitgebreid beschreven bij Transseksualiteit.

Vergoeding zorgverzekeraar

Behandeling van hirsutisme in het gelaat en bij het detranseksualisatieproces wordt veelal geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende verzekering. MediDerma voldoet aan alle eisen van de zorgverzekeraars om deze vergoeding gerealiseerd te krijgen. Voor verzekerden bij ACHMEA wordt de nota desgewenst rechtstreeks door MediDerma ingediend.

De huidtherapeut is opgeleid om de diverse beharingsvormen te herkennen en zo nodig terug te verwijzen naar de huisarts. Soms is het gewenst eerst een lichamelijke oorzaak door de arts uit te laten sluiten alvorens te starten met de behandeling.

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.