Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Bij deze chronische aandoening neemt de vettoename op specifieke locaties in het lichaam toe. Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Ook hoopt het vetweefsel zich vaak op rond de enkels (overbloezende enkel). De voeten blijven hierbij slank. Lipoedeem aan de armen komt relatief minder vaak voor.
Lipoedeem wordt vaak gezien in combinatie met spataderen. Naast de abnormale vetverdeling hebben een aantal patiënten ook last van verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Hierdoor kan in een later stadium ook lymfoedeem ontstaan. Dit heeft lymfo-lipoedeem. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s.
Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. De ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren vaak een rol spelen. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Tot slot speelt in een enkel geval de menopauze of een specifieke aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.
Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan. De meest voorkomende symptomen zijn:
Kenmerkend is het kledingmaatverschil waarbij de maten van het onderlichaam in vergelijking met het bovenlichaam twee tot drie maten kan verschillen. Lipoedeem kent verschillende stadia, waarvan de kenmerken variëren van een zachte huid en een figuur dat de ziekte enigszins toont tot een huid die walnootachtig oogt in combinatie met een afwijking aan de vorm van de benen.
Indien je jezelf herkent in een aantal beschreven kenmerken van lipoedeem, kun je een afspraak maken voor een consult met de huidtherapeut. Zij beoordeelt jouw klachten en stelt een individueel behandelplan op.
Indien de diagnose lipoedeem nog niet door een arts is vastgesteld, zal de huidtherapeut alvorens tot behandeling over te gaan, haar bevindingen rapporteren aan jouw arts. Bij een begin stadium van lipoedeem volstaat meestal het dragen van elastische therapeutische kousen. Indien lipoedeem gepaard gaat met lymfoedeem zal een uitgebreide behandeling nodig zijn.
Bij MediDerma zijn de huidtherapeuten gespecialiseerd in herkenning en behandeling van lipoedeem. Bij de behandeling wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd. Onderhuidse verhardingen worden versoepeld waardoor klachten als ‘een zwaar gevoel in de benen’ worden verminderd.
Kortom, MediDerma heeft voor patiënten met lipoedeem een uniek behandelprogramma ontwikkeld. Het aanbod van zowel behandeling met het lymfpress- als het LPG® apparaat in combinatie met de expertise van het aanmeten van elastische therapeutische kousen, heeft ertoe geleid dat patiënten van ver uit de regio onze praktijk bezoeken.
Behandeling van lipoedeem is het specialisme van de huidtherapeut. Om een beroep te kunnen doen op een huidtherapeut is een verwijzing voor manuele lymfdrainage van de arts of specialist nodig. De behandeling wordt alleen vergoed bij lipoedeem in een verder gevorderd stadium. Beoordeling daarvan geschiedt door de arts of huidtherapeut. De eerste eenentwintig behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, daarna vindt vergoeding plaats vanuit de basisverzekering.
Bel ons op onderstaand nummer of stuur ons een e-mail. Wij helpen je graag!
Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.
Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.
Vraag? We helpen je graag!