0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Lipalgie syndroom (lipoedeem)

Slanke taille, dikke billen, dikke benen, lijnen helpt niet …

Wist je dat 11% van de vrouwen in meer of mindere mate last hebben van lipalgie? De meeste vrouwen zijn hier niet bewust van.

 

Wat is het lipalgie syndroom?

Bij het lipalgie syndroom is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Toch is er geen sprake van oedeem (vocht) dus is de term ‘lipoedeem’ recent veranderd naar ‘lipalgie syndroom’. Een pijnlijke aandoening gekenmerkt door woekering van vetweefsel veroorzaakt door een laaggradige ontsteking.

lipoedeem benen

Wat zijn de oorzaken van het lipalgie syndroom?

Een laaggradige ontsteking is iets wat je zelf nauwelijks doorhebt door de lage ontstekingsbelasting (het niet ziek voelen of duidelijke klachten ervaren). Eén van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van deze laaggradige ontstekingen is een teveel aan stress in je lijf. Dit kan zowel mentale als fysieke stress zijn.

Over het ontstaan van het lipalgie syndroom bestaat ook nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. De ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren vaak een rol spelen. Vaak begint of verergert het lipalgie syndroom bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Tot slot speelt in een enkel geval de menopauze of een specifieke aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol.

Hoe herken je het lipalgie syndroom?

Het is belangrijk dat het lipalgie syndroom in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • zwaar gevoel in de benen
 • pijn in de (opgezwollen) benen
 • cellulitis (sinaasappelhuid)
 • snel blauwe plekken
 • problemen bij het lopen (door schurende huid)
 • gewrichtsproblemen (vooral knie)
 • gewichtsproblemen, zonder aanwijsbare oorzaak

Kenmerkend is het kledingmaatverschil waarbij de maten van het onderlichaam in vergelijking met het bovenlichaam twee tot drie maten kan verschillen. Het lipalgie syndroom kent verschillende stadia, waarvan de kenmerken variëren van een zachte huid en een figuur dat de ziekte enigszins toont tot een huid die walnootachtig oogt in combinatie met een afwijking aan de vorm van de benen.

Wat kun je zelf doen om het lipalgie syndroom te verminderen?

Omdat lichamelijke en fysieke stress de grootste trigger is voor het lipalgie syndroom, kun je hier zelf een behoorlijke verbeterslag maken. Soms ervaar je zelf duidelijk dat je onder stress staat, maar in veel gevallen heb je niet door dat je lichaam zich in een (matige of erge) stresssituatie bevindt. Wist je bijvoorbeeld dat het eten van bewerkt voedsel al voor die laaggradige ontsteking kan zorgen in je lichaam? Het verbeteren van je leefstijl geeft in de meeste gevallen direct verlichting.

Wat kan de huidtherapeut voor jou betekenen?

Weet je niet waar je kunt beginnen met het verbeteren van je leefstijl? Of weet je niet zo goed op welke punten jij je leefstijl kunt verbeteren? Omdat je niet de enige bent, hebben wij een lipalgie programma ontwikkeld waarin je op een leuke manier jouw lipalgie kunt verminderen.

Naast dat we met het online lipalgie programma werken aan een duurzame verbetering, voeren we ook behandelingen uit om jouw klachten direct te verzachten, denk aan manuele lymfdrainage, bindweefselmassage middels de allernieuwste LPG techniek of het aanmeten van therapeutische elastische kousen (steunkousen).

>>Je leest er alles over op onze behandelpagina Lipalgie Syndroom.

 

Daarom MediDerma

 • Compleet behandelaanbod voor het lipalgie syndroom
 • Beste huidpraktijk volgens Zorgkaart Nederland (9,6)
 • Wij werken met de beste apparatuur
 • Behandeling gegarandeerd door KP geregistreerde huidtherapeut

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.

Wat onze klanten vinden

 • Het zelfmanagementprogramma voor mijn lipoedeem en lymfoedeem is geweldig Heel blij met alle tips en inzichten van Maartje.

  Bianca Klupper
  Bianca Klupper