0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Hidradenitis supperativa

Hidradenitis supperativa (HS) wordt ook wel acne inversa genoemd. HS is een chronische huidziekte, waarbij er sprake is van een steeds terugkerende ontsteking van de haarzakjes. Deze klachten ontstaan vooral in de oksels en de liezen. HS ontwikkelt zich voornamelijk bij jonge mensen vanaf de puberteit. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaak

De precieze oorzaak van HS is niet bekend. Er is wel een duidelijke link te leggen tussen mensen met diabetes, overgewicht, rokers of mensen die in het verleden hebben gerookt. Ook blijkt er een verband te zijn met hypertriglyceridemie (dit wil zeggen dat er sprake is van een verhoogd gehalte van vetten in het bloed) en een lage spiegel van HDL-cholesterol. Daarnaast blijken mensen met HS gevoeliger te zijn voor ontstekingen en nierfunctiestoornissen.

Klachten

HS kan zich uiten in diepe en pijnlijke bulten. Er kunnen met pus gevulde zwellingen of fistelgangen (kanaaltjes tussen een lichaamsholte en de huid) ontstaan. Bij een langer bestaand HS komt ook littekenvorming voor. In sommige gevallen kan HS gepaard gaan met jeuk of zelfs een onaangename geur veroorzaken.
Door de bovengenoemde factoren is het erg begrijpelijk dat deze aandoening je kan belemmeren in het algemeen dagelijks leven, bijvoorbeeld op je werk of studie. Helaas is HS een chronische huidziekte, dat wil zeggen dat het ziektebeeld nooit helemaal weg kan gaan. Het goede nieuws is dat er meerdere behandelopties ingezet kunnen worden, wat de huid een stuk rustiger kan maken en de bijbehorende klachten kunnen verminderden.

Behandeling hidradenitis

De behandeling van HS richt zich in eerste instantie op de genezing van de bestaande onstekingen en het voorkomen van nieuwe ontstekingen. Er kan verschillende medicatie worden ingezet om de ontstekingen tegen te gaan. Ook bestaat de mogelijkheid om een operatie te ondergaan om de aangedane zone te verwijderen. Mocht je bovenstaande behandelingen overwegen dan adviseren wij contact op te nemen met jouw huisarts om dit te bespreken.

Wat kunnen wij als huidtherapeut voor jou betekenen?

Als huidtherapeuten kunnen wij jou laserbehandelingen aanbieden om de klachten te verminderen. Zoals hierboven beschreven gaat het bij HS om een ontstekingen van de haarzakjes. Door deze haarzakjes middels laserontharing te vernietigen, neemt het risico op  nieuwe ontstekingen af.  Het aangedane gebied zal er minder geïrriteerd uitzien en de pijn neemt af.

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.