0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Dermatosis Papulosa Nigra

Dermatosis Papulosa Nigra is een veelvoorkomende huidaandoening. De plekken kunnen als cosmetisch storend ervaren worden, mede omdat het vaak in het gezicht voorkomt. 

De huidaandoening uit zich in kleine (gepigmenteerde) plekjes die verdikt zijn. Je kunt ze voelen wanneer je over je huid heen gaat. Dermatosis Papulosa Nigra komt het meest voor in het gezicht, maar kan ook op de romp voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het decolleté. De plekken worden ook wel kleine ‘wratjes’ genoemd, maar dit zijn het niet. Wel kunnen ze er uitzien als een wrat. 

De plekken zijn vaak gepigmenteerd en 1 tot 2 mm groot zijn, al zien we ook weleens grotere plekken voorbijkomen. Ook kunnen de plekken wat jeuken en door het krabben gaan irriteren. 

Dermatosis papulosa nigra

Oorzaak van Dermatosis Papulosa Nigra

De precieze oorzaak van Dermatosis Papulosa Nigra is vooralsnog onbekend. Wat wel bekend is, is dat erfelijkheid een rol speelt aangezien deze huidaandoening alleen bij huidtype 4 tot 6 voorkomt. 

Dermatosis Papulosa Nigra kan zowel voorkomen bij mannen als bij vrouwen. De huidaandoening is volkomen goedaardig en ontstaat vaak op een latere leeftijd. 

Behandelingen tegen Dermatosis Papulosa Nigra

Het mooiste resultaat zien we bij een combinatie van verschillende behandelingen. 

  1. Als eerst worden de plekken afgevlakt door middel van de Zapper. 
  2. Na een paar weken is de huid volkomen hersteld maar zijn vaak nog vlakke pigmentvlekken aanwezig. De pigmentvlekken worden behandeld met de pigmentlaser (KTP) en/of peelings speciaal geschikt voor de donkere huid. 

Over deze behandelingen

Zo nodig wordt je huid vooraf ingesmeerd met een verdovingscrème. Als er maar een paar plekjes behandeld moeten worden is dit meestal niet nodig. Na reiniging van de huid behandelt de huidtherapeut de plekjes met de Zapper. Dit is een apparaat die de plekken afvlakt door middel van coagulatie. Dit betekent dat we het ‘wegbranden’. Dit is een veilige en mooie techniek welke de omliggende huid niet beschadigt, in tegenstelling tot andere behandelingen (denk hierbij bijvoorbeeld aan het bevriezen van de plekken).
Meer voordelen over coagulatie d.m.v. de Zapper lees je hier >>

Meestal volstaan 1-2 behandelingen.

Na ongeveer drie weken kom je voor de vervolgafspraak. Meestal zijn de huidoneffenheden weg maar zijn er nog vlakke pigmentvlekken zichtbaar. Een verdere verbetering is meestal mogelijk door deze pigmentvlekken te behandelen;

De KTP laser

De KTP laser is de eerste keuze en is geschikt tot en met huidtype 4.
De laser geeft warmte af aan de overmatige pigmentcellen waardoor deze beschadigd worden. Dit is te zien doordat de vlekken in eerste instantie donkerder worden. Je lichaam ruimt deze behandelde pigmentstructuren vervolgens op waarna het behandelresultaat mooi zichtbaar wordt. Het is een milde techniek, er ontstaan namelijk geen korstjes. 

Meestal volstaan 1-3 behandelingen. Dit is afhankelijk van de huidreactie en jouw gewenste resultaat.  

Peelings

Heb je huidtype 5 of 6 dan gebruiken we peelings om het overgebleven pigment te verminderen. Doormiddel van werkstoffen en zuren in de peelings verdwijnt de pigmentatie. Welk zuren we gebruiken en het aantal benodigde behandelingen, hangt af van de huidconditie, het huidtype en het gewenste resultaat. Meestal volstaan 4-6 behandelingen.

Veelgestelde vragen Dermatosis papulosa nigra

Is Dermatosis Papulosa Nigra besmettelijk?

Nee, het is niet besmettelijk

Kunnen de plekken kwaadaardig worden?

Nee, Dermatosis Papulosa Nigra is een goedaardige huidaandoening. 

Kan ik de plekken zelf weghalen?

Nee, dit moet gedaan worden door een professional. 

Kan Dermatosis Papulosa Nigra vanzelf weer overgaan?

Nee, helaas gaan de plekjes niet vanzelf weer weg. 

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling kan gevoelig zijn. 

Hoe ziet mijn gezicht er uit na de behandeling?

Op de behandelde plekken ontstaat een (donker) korstje. Deze valt er binnen enkele dagen vanzelf vanaf. 

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekaar?

Nee, helaas wordt deze behandeling niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.