0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Couperose

Het hebben van rode “appelwangen” suggereert aan sommige mensen een gezond uiterlijk. Voor anderen is het juist een grote bron van ergernis. De oorzaak dat een rode kleur op de wangen, neus, kin, voorhoofd of hals wordt gezien heeft te maken met vaatjes die blijvend verwijd zijn waardoor ze door de huid heen schemeren. Deze onschuldige huidafwijking wordt ook wel couperose genoemd.

Couperose neus

Wat is couperose?

Couperose is een begrip voor duidelijk zichtbare bloedvaatjes in de huid. De bloedvaatjes kunnen streepvormig of kronkelig zijn. Soms zien ze eruit als een spinnetje. Vaak voorkomende plekken zijn de wangen en de neus. Zowel mannen als vrouwen kunnen met couperose te maken krijgen. Couperose wordt vooral gezien bij de ouder wordende huid en treedt meestal geleidelijk op. De vaatwanden worden zwakker doordat de elasticiteit van de bloedvaatjes afneemt. De oppervlakkige bloedvaatjes kunnen van nature verwijden en weer vernauwen. Bij couperose is de rek er als het ware een beetje uit. De bloedvaatjes zijn blijvend verwijd. Hierdoor schemeren de rode vaatjes zichtbaar door de huid.

Couperose is een veel voorkomende aandoening en is geheel onschuldig. Veel mensen ervaren het echter als cosmetisch storend. Daarnaast is de couperosehuid vaak heel gevoelig en voelt droog en strak aan.

Welke factoren beïnvloeden couperose?

Couperose wordt men name gezien bij mensen die veel weer en wind hebben getrotseerd. Dit heeft te maken met de ultraviolette straling en overige weersinvloeden. Ook is er sprake van een familiaire belasting, hetgeen te maken heeft met de sterkte of zwakte van de vaatwand. Soms ontstaat couperose ten gevolge van rosacea, dit is een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid waarbij vaak puistjes worden gezien.

Bij couperose adviseren wij zoveel mogelijk te voorkomen dat de bloedvaatjes in de huid gaan open staan, waarbij de huid rood gaat zien. Dit kan worden bereikt door extreme koude of warmte zoals saunabezoek of verblijf in de zon te vermijden. Daarnaast wordt geadviseerd het gezicht voorzichtig te wassen met lauwwarm water. De huid kan ontzien worden door deze droog te deppen in plaats van gewoon af te drogen. Tot slot wordt geadviseerd de huid te beschermen tegen de UV-stralen van de zon met een geschikte zonnebrandcrème.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Met behulp van de nieuwste KTP-vaatlaser kan couperose snel en effectief worden verwijderd. Van deze behandeling ondervindt men weinig hinder. Kijk voor meer informatie bij vaatlaser.

Vergoedingen

Behandeling van couperose is het specialisme van de huidtherapeut. Couperose wordt meestal niet door de zorgverzekeraar vergoed. Een uitzondering hierop is de Frieslandverzekering. De vergoeding is in 2011 opgenomen in de aanvullende verzekering onder lasertherapie.

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.