0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Borstkanker

Huid en balans - na de diagnose

De diagnose borstkanker heeft voor de patiënt vaak ingrijpende gevolgen. Naast de schrik, angst en verdriet spelen er ook vaak lichamelijke problemen op zoals een (gedeeltelijke) borstamputatie, okselkliertoilet (het verwijderen van lymfeklieren in de oksel), chemotherapie of bestraling. De huidtherapeut is speciaal opgeleid om bepaalde klachten die ten gevolge hiervan kunnen optreden te behandelen.

fasciatherapie mediderma

 

Door de operatie kunnen vervelende littekens ontstaan die trekken, verkleven en er niet fraai uitzien. Daarnaast kan er rond het geopereerde gebied lymfvocht achterblijven waardoor een pijnlijke geïrriteerde zwelling ontstaat en waardoor bijv. kleding moeilijk te dragen is. Op de langere termijn kunnen er door het niet goed functioneren van het lymfsysteem vochtophopingen optreden in vingers, hand en/of arm of borstgebied.

De medische behandeling is de laatste jaren sterk verbeterd waardoor de kans op lymfoedeem gelukkig is afgenomen. Ook door goede voorlichting kan lymfoedeem soms worden voorkomen of tijdig worden herkend. De huidtherapeut geeft je graag persoonlijk advies.

Indicaties

Lymfoedeem: Wanneer het lymfestelsel beschadigd is en het lymfevocht niet meer goed afgevoerd kan worden, kan lymfoedeem ontstaan. Lymfoedeem in de arm kan in het dagelijkse leven een flinke belemmering zijn. Behalve een moe en zwaar gevoel in de arm kan de beweeglijkheid van de schouder of bijvoorbeeld vingers door lymfoedeem verminderen.

Ook bij beginnende klachten is het verstandig te klachten te bespreken met de behandelend arts. Lymfoedeem is in een beginstadium beter te behandelen dan in een verder gevorderd stadium.

Huidschade ten gevolge van radiotherapie: Ten gevolge van bestraling kan de huidskleur van bijvoorbeeld het decolleté plaatselijk afwijken van de omliggende huid.

Littekens: Een verkleefd of ingetrokken litteken op de borst of in de oksel kan klachten geven. Denk hierbij aan bewegingsbeperkingen of pijn.

 

Behandelingen

Oedeemtherapie

Soms treden bijwerkingen ten gevolge van een operatie en/of bestraling op, zoals lymfoedeem (onderhuidse vochtophoping), bewegingsbeperking en/of pijn. Lymfoedeem kan vrij snel, maar ook jaren later, na de operatie ontstaan. Bestralingsschade gaat immers levenslang door. Oedeemtherapie is een verzamelnaam voor diverse behandelingen zoals;

MediDerma onderscheidt zich vooral met betrekking tot de behandelmogelijkheden sinds de ingebruikname van het LPG® apparaat. Met behulp van dit apparaat wordt Endermotherapie toegepast. Met behulp van deze geavanceerde techniek wordt de afvoer van lymfe extra gestimuleerd, onderhuidse verhardingen en littekens worden versoepeld. Dit is voor veel patiënten een waardevolle aanvulling op de therapie gebleken.

Ademcoaching

Als onderdeel van de integrale oedeemtherapie wordt ademcoaching ingezet. Een goede ademhaling heeft een positief effect op oedeem. Het doel is om flexibel te kunnen ademen, met zowel de buik als de borst, dit helpt o.a. verkleefde littekens en/of bewegingsbeperking door de chemo, bestraling en/of operatie te verminderen. Door een te hoge, oppervlakkige ademhaling, waarbij de hulpademhalingspieren worden ingezet, kun je vernauwing van de bloedvaten krijgen en obstructie van de lymfstroom waardoor er lymfoedeem in arm of borstgebied kan ontstaan. 

Onze huidtherapeut Maartje Krijgsman is opgeleid tot ademcoach en zal je hierbij begeleiden.

Fasciatherapie 

De fasciatherapie wordt toegepast bij sommige bewegingsbeperkingen. Fascie (verbindend bindweefsel) is een netwerk van bindweefsel in het lichaam dat alle structuren met elkaar verbindt. Het beschermt en ondersteunt de lichaamsdelen en zorgt voor soepele bewegingen. Fascie bestaat uit verschillende lagen welke te vinden zijn tussen de huid, het onderhuids vetweefsel, de spieren en organen.
Als gevolg van een operatie en/of bestraling kunnen, door beschadigingen van de fascia, littekens, verklevingen, onderhuids vocht of verhardingen, pijn, bewegingsbeperking ontstaan. Door middel van fasciatherapie worden deze klachten behandeld.

LED therapie

LED therapie met de Omnilux kan voor en direct na de operatie toegepast worden. Dit draagt bij aan een spoedig weefselherstel.

Littekens

Een verkleefd of ingetrokken litteken op de borst of in de oksel kan klachten geven. Vaak wordt bij MediDerma gebruik gemaakt van Endermotherapie® en fascie release technieken, waardoor snellere en mooiere verbetering kan optreden van zowel het weefsel als het litteken.

Laserontharing

Van sommige medicijnen, zoals Tamoxifen, is bekend dat als bijwerking, de beharing in het gelaat kan toenemen. MediDerma is gespecialiseerd in permanent ontharen. We behandelen met een krachtige en effectieve laser; de Thunder MT. Dit is aantoonbaar de beste techniek.

Daarom MediDerma

  • Expertisecentrum voor aanmeten armkousen
  • Ruim 25 jaar ervaring
  • Wij werken met de beste apparatuur
  • Beste huidpraktijk volgens Zorgkaart Nederland (9,6)
  • Behandeling gegarandeerd door KP geregistreerde huidtherapeut

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.

Wat onze klanten vinden

  • Ik heb een borstkanker proces achter de rug, maar had erg veel last van oedeem en littekenverkleving in mijn borst. Ik wist dat MediDerma ook oedeemtherapie en lymfedrainage aanbiedt. Zo ben ik bij Maartje terechtgekomen als specialist op borstkanker gebied. Zij heeft me professioneel en vertrouwd behandeld, wat voor mij als gepensioneerde fysiotherapeut heel wat betekent. Het speciale apparaat en de goede handen hebben succesvol gewerkt. Ik zal het zo weer doen mocht het nodig zijn.

    Ria weggelaar
    Ria Weggelaar