De diagnose borstkanker heeft voor de patiënt vaak ingrijpende gevolgen. Naast de schrik, angst en verdriet ziet men ook vaak lichamelijke problemen op zich af komen zoals een (gedeeltelijke) borstamputatie, okselkliertoilet (het verwijderen van lymfeklieren in de oksel), chemotherapie of bestraling. De huidtherapeut is speciaal opgeleid om bepaalde klachten die ten gevolge hiervan kunnen optreden te behandelen.
Door de operatie kunnen vervelende littekens ontstaan die trekken, verkleven en er niet fraai uitzien. Daarnaast kan er rond het geopereerde gebied lymfvocht achterblijven waardoor een pijnlijke geïrriteerde zwelling ontstaat en waardoor bijv. kleding moeilijk te dragen is. Op de langere termijn kunnen er door het niet goed functioneren van het lymfevatsysteem vochtophopingen optreden in vingers, hand en/of arm of borstgebied.
De medische behandeling is de laatste jaren sterk verbeterd waardoor de kans op lymfoedeem gelukkig is afgenomen. Ook door goede voorlichting kan lymfoedeem soms worden voorkomen of tijdig worden herkend. De huidtherapeut geeft je graag persoonlijk advies.
Wanneer het lymfestelsel beschadigd is en het lymfevocht niet meer goed afgevoerd kan worden, kan lymfoedeem ontstaan. Lymfoedeem in de arm kan in het dagelijkse leven een flinke belemmering zijn.Behalve een moe en zwaar gevoel in de arm kan de beweeglijkheid van de schouder of bijvoorbeeld vingers door lymfoedeem verminderen.
Ook bij beginnende klachten is het verstandig te klachten te bespreken met de behandelend arts. Lymfoedeem is in een beginstadium beter te behandelen dan in een verder gevorderd stadium. Op verwijzing van de arts zal de huidtherapeut jou uitnodigen voor een consult. Tijdens deze afspraak worden jouw klachten besproken en vindt een huidonderzoek plaats. De huidtherapeut zal jouw persoonlijk behandelplan met je doornemen. Bij MediDerma is een breed scala aan behandelmogelijkheden mogelijk,waaronder:
MediDerma onderscheidt zich vooral met betrekking tot de behandelmogelijkheden sinds de ingebruikname van het LPG® apparaat. Met behulp van dit apparaat wordt Endermotherapie toegepast. Met behulp van deze geavanceerde techniek wordt de afvoer van lymfe extra gestimuleerd , onderhuidse verhardingen en littekens worden versoepeld. Dit is voor veel patiënten een waardevolle aanvulling op de therapie gebleken.
De fasciatherapie wordt toegepast bij sommige bewegingsbeperkingen. Fascie (verbindend bindweefsel) is een netwerk van bindweefsel in het lichaam dat alle structuren met elkaar verbindt. Het beschermt en ondersteunt de lichaamsdelen en zorgt voor soepele bewegingen. Fascie bestaat uit verschillende lagen welke te vinden zijn tussen de huid, het onderhuids vetweefsel, de spieren en organen.
Als gevolg van een operatie en/of bestraling kunnen, door beschadigingen van de fascia, littekens, verklevingen, onderhuids vocht of verhardingen, pijn, bewegingsbeperking ontstaan. Door middel van fasciatherapie worden deze klachten behandeld.
Willie Fourie, een Zuid-Afrikaanse fysiotherapeut, die gespecialiseerd is op het gebied van de fascia, leert ons dat de klachten in de armen en schoudergebied, die ontstaat na borstkanker, vaak te herleiden is naar de beperkingen die ontstaan zijn in het verbindend bindweefsel. Zijn aanpak is daarom gericht om dit verbindend bindweefsel te analyseren en te mobiliseren.
Met de fasciabehandeling creëer je, door middel van oprekken, verschuiven en masseren, ruimte tussen de verbindingen in het lichaam waar de klachten zijn. Hierdoor ontstaat meer ruimte, circulatie en doorbloeding van het weefsel waardoor de klachten verdwijnen of verminderen.
De fasciabehandeling is een aanvulling en zeker een meerwaarde in het huidige aanbod van MediDerma op het gebied van de integrale oedeemtherapie.
Ten gevolge van bestraling kan de huidskleur van bijvoorbeeld het decolleté plaatselijk afwijken van de omliggende huid. Camouflagetherapie biedt soms uitkomst.
Zichtbare verwijde bloedvaatjes kunnen worden verwijderd met een vaatlaser, mits de conditie van de huid dit toelaat. Kijk voor meer informatie bij vaatlaser.
Een verkleefd of ingetrokken litteken op de borst of in de oksel kan klachten geven. MediDerma heeft een zeer geavanceerd LPG® apparaat waarbij de littekens op milde wijze effectief kunnen worden losgemaakt van het onderliggende weefsel. Hierdoor verbetert het aspect van het litteken. Kijk voor meer informatie bij littekenbehandeling.
Manuele lymfdrainage en het aanmeten van een elastische therapeutische armkous worden vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste twaalf manuele lymfdrainage-behandelingen worden vaak alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Raadpleeg jouw polisvoorwaarden voor de overige voorwaarden.
Bel ons op onderstaand nummer of stuur ons een e-mail. Wij helpen je graag!
Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.
Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.
Vraag? We helpen je graag!