0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Acne vulgaris

Acne vulgaris

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes.

Vrijwel iedereen krijgt hier in de puberteit mee te maken. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide aandoening waarbij de puistjes behalve in het gezicht ook kunnen voorkomen op de rug, borst, schouders, hals of nek. Een goede thuisverzorging in combinatie met acnetherapie zal ten goede komen aan het herstel van de huid.

Oorzaken van acne

Acne is een aandoening van de talgklieren. De huid bevat op iedere cm2 ongeveer 15 talgklieren. Om de huid soepel te houden produceren ze talg. Puistjes ontstaan doordat in de puberteit allerlei hormonale veranderingen op de huid van invloed zijn. De talgklieren worden groter en gaan meer talg produceren. Bovendien is de uitgang van de porie door verhoorning vernauwd waardoor de talg moeilijker afgevoerd kan worden. De talgophopingen die hierdoor ontstaan worden mee-eters of comedonen genoemd.

Door bacteriën verandert de talgsamenstelling en wordt een ontsteking in de comedonen veroorzaakt, met als gevolg… puistjes.

Zelf puistjes uitknijpen of naar de huidtherapeut?

Wat kun je zelf doen om je huidconditie te verbeteren?

  • Was je huid liever niet met zeep, maar met een zeepvrije was-gel. Zeep tast namelijk de zuurgraad van de huid aan. Dit is nadelig voor de bacterieflora op de huid. Gebruik bij het wassen lauw water en dep de huid daarna droog.
  • Als je acne hebt is het heel verleidelijk om zelf de mee-eters en puistjes uit te drukken. Toch kun je er beter zoveel mogelijk van afblijven om nieuwe ontstekingen en littekens te voorkomen. Ontstoken puistjes kun je ontsmetten door te deppen met betadinezalf.
  • Gebruik bij elke wasbeurt een schone washand en handdoek. Bij ernstige acne is het verstandig je kussensloop dagelijks te verschonen.
  • Daarnaast kun je het beste make-up en zonnebrandproducten op waterbasis in plaats van oliebasis gebruiken.
  • Een gezonde levenswijze is belangrijk. Voldoende slaap, beweging, frisse lucht en zonlicht beïnvloeden de acne gunstig. Teveel zonlicht maakt de huid dikker en heeft juist weer een negatieve invloed.
  • Omdat acne vaak gepaard gaat met een vette huid, wordt wel gedacht dat vet eten acne bevordert. Vooral varkensvlees, chocolade en patat worden als boosdoeners beschouwd. Maar uit wetenschappelijk onderzoek is vooral verband vastgesteld met versnelde koolhydraten. Na inname hiervan ontstaat een snelle stijging van de bloedsuikerwaarden. Dit zou een ongunstige werking kunnen hebben op het onstaan van puistjes. Gezonde voeding is in het algemeen van belang voor een gezonde huid.

Behandeling van acne

Soms is een goede verzorging van de huid alleen niet voldoende. De huisarts of dermatoloog kan in dit geval medicatie voorschrijven. Er bestaat niet één acne-huid. Bij de één staan de ontstekingen op de voorgrond, bij de ander de mee-eters, pigmentvorming, roodheid, of acne-littekens. Ook de oorzaak en ernst verschilt per persoon. De huidtherapeut stelt een specifiek behandelplan op. MediDerma biedt een breed aanbod van acne-behandelingen.

Huidbehandeling

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.