0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Acanthosis nigricans

Wat is acanthosis nigricans?

Acanthosis nigricans is een donkere verkleuring van de huid wat vaak voorkomt in de lichaamsplooien. Over het algemeen komt het voor in de oksels, liezen en nek maar andere plaatsen zijn niet uitgesloten. De aangedane huid heeft ook een grove en dikke huidstructuur. Lijnen en plooien zijn diep en licht van kleur. Vaak heeft dit gebied ook steelwratjes, oftewel fibromen. Acanthosis nigricans is geen huidziekte en is ook niet besmettelijk. Het kan een symptoom zijn van een ander onderliggende aandoening. Het wordt bijvoorbeeld veel gezien bij diabetes, obesitas, PCOS of het syndroom van Cushing. Soms kan het zich ook uiten bij verschillende vormen van kanker. In enkele gevallen kan Acanathosis nigricans een bijwerking zijn van medicatie. Het wordt dan meestal gezien bij insuline medicatie.

 

Hoe ontstaat acanthosis nigricans?

Het ontstaan van de donkere verkleuring komt omdat hoorncellen aan elkaar vastgeplakt zijn. Hoorncellen zijn dode huidcellen die zich bevinden op de buitenste laag van de huid, oftewel de opperhuid of hoornlaag. Deze hoorncellen bevatten pigment en omdat ze dicht op elkaar zitten en aan elkaar zijn vast geplakt, veroorzaakt dit de donkere verkleuring. Het is dus niet zo dat er op deze plekken meer pigment zit. De wrijving en warmte in de huidplooien zorgt ervoor dat de hoorncellen nog meer aan elkaar gaan vastplakken en daarom wordt het veelal in deze gebieden gezien. Bij transpiratie kan het in de plooien gaan jeuken en ruiken maar doorgaans geeft Acanthosis nigricans geen klachten. Waarom Acanthosis nigricans vaak voorkomt bij obesitas en diabetes komt mogelijk door de verhoogde insulinewaarde die groei van hoorncellen stimuleert.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose van Acanthosis nigricans wordt veelal gesteld door de huid te inspecteren. Bij twijfel kan een huidbiopt genomen worden. Bij de diagnose is het belangrijk om te onderzoeken wat het onderliggende probleem is zodat dit behandeld kan worden. Acanthosis nigricans zelf behoeft geen behandeling. Daar dit veelal vanzelf verdwijnt wanneer de onderliggende oorzaak wordt aangepakt. Indien het toch cosmetisch storend is, zijn er mogelijkheden om de donkere verkleuring te verminderen.

 

Behandeling van acanthosis nigricans

Het gebruik van retinoïden (een vorm van vitamine A) kan helpen om de donkere verkleuring op te lichten doordat het hoorncellen verwijdert. Retinoïden hebben een peelende werking op de huid. Dit betekent dat de hoorncellen van de bovenste huidlaag worden verweekt en vermindert. Omdat Acanthosis nigricans wordt veroorzaakt door het aan elkaar plakken van hoorncellen, kan dit dus  een effectief middel zijn.

 

Bij MediDerma wordt acantosis nigricans vaak behandeld met de pigmentlaser (Thunder MT). Het overmatige pigment neemt hierdoor af. De steelwratjes ookwel fibromen die vaak voorkomen, kunnen verwijderd worden middels coagulatie met de Zapper waarbij de huidaanhangsels worden weggebrand.

 

Een huidbehandeling is dus niet noodzakelijk maar het is wel belangrijk dat de onderliggende oorzaak bekend is. Aanvullend kan er eventueel gekeken worden naar huidbehandelingen specifiek voor de Acanthosis nigricans. Goedkeuring van de huisarts kan hierbij nodig zijn. Indien u zelf Acanthosis nigricans heeft en wilt weten wat er mogelijk is, kunt u contact opnemen met MediDerma. Wij bieden verschillende behandelingen en producten aan die kunnen helpen. Boek uw gratis consult in om een vrijblijvend en persoonlijk advies te krijgen van een van onze huidtherapeuten.

Vraag een gratis consult aan

Wilt u een deskundige beoordeling van de behandelmogelijkheden van acanthosis nigricans? Het consult is kosteloos en geheel vrijblijvend. Kijk voor meer informatie bij Informatie en afspraken of neem Contact met ons op.