We hebben allemaal weleens zo’n moment gehad: je wilt je hand in de lucht steken en ziet vanuit je ooghoek een natte plek onder je oksel. We kennen het allemaal en toch voelen we schaamte. In deze blog geef ik jou de beste huis-, tuin-, en keukentips tips om zweetoksels te voorkomen.
- Door zweetexpert en huidtherapeut Teska
Eerst zal ik je kort uitleggen hoe jouw zweetklieren werken. Je hebt 2 soorten zweetklieren, de eccriene zweetklieren komen over het hele lichaam voor en zijn belangrijk voor het reguleren van je temperatuur. De apocriene zweetklieren liggen vooral in de oksels en in de genitaal zone en deze zweetklieren worden pas vanaf de puberteit actief. Juist deze zweetklieren zorgen voor de sterke zweetgeur maar zijn niet nodig om je lichaamstemperatuur op pijl te houden. Tot aan de puberteit heb je waarschijnlijk geen last gehad van zweetoksels. In de puberteit zien we niet alleen een vochttoename onder oksel maar ook een geurtoename. Dit komt door de hormonen die dan veranderen. Hier lees je wat je kunt doen tegen okselgeur >>.
Op 60 graden dood je bacteriën. Wassen op 60 graden en hoger zorgt er dus voor dat de meeste bacteriën gedood worden tijdens het wassen. Is je was klaar? Hang het dan niet te drogen maar doe het bij voorkeur in de droger. Vocht heeft namelijk als eigenschap dat bacteriën sneller vermenigvuldigen. In de droger is de kleding uiteraard sneller droog en krijgen bacteriën minder kans.
Draag vooral kleding van katoen, linnen en viscose. Maar let er goed op dat deze wel op 60 graden te wassen moeten zijn, de kleding kan er anders namelijk van krimpen. Polyester en nylon kun je beter mijden. Deze laatste twee ademen namelijk minder goed en nemen sneller geurtjes op. Bovendien kun je deze vaak niet op 60 graden wassen.
Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress verhoogt de hartslag en lichaamstemperatuur, waardoor je zweetklieren extra geprikkeld worden. Bij stress moet je niet alleen denken aan hevige spanning die je bijvoorbeeld vlak voor een presentatie kunt hebben. Kleine mentale mentale stress van o.a. irritatie in het verkeer of gamen, geeft je zweetklieren al een prikkel.
Zweetoksels kun je niet voorkomen maar wel minder zichtbaar maken. D.m.v. laagjes kleding heeft het zweet simpelweg een langere weg te gaan wil het zichtbaar zijn.
Deze producten hebben als eigenschap dat ze jouw lichaam een seintje geven om de zweetklieren te activeren. Vergeet ook niet dat in veel frisdranken, energiedrankjes, sportsupplementen, chocola en zelfs in sommige theesoorten cafeïne zit. In het laatste geval wordt dit omschreven als theïne maar dit is in feite hetzelfde als cafeïne.
Daar waar deodorant alleen geur verbloemt, gaat een anti-transpirant zweet tegen. Een anti-transpirant bevat aluminium, wat ervoor zorgt dat het zweet niet kan worden uitgestoten. Ik zou je wel willen adviseren voorzichtig te zijn met het gebruik van producten met aluminium, afvalstoffen onder de oksel kunnen door aluminium niet meer goed worden afgescheiden. Zo kunnen de zweetklieren verstopt raken wat zorgt voor irritatie.
Vichy heeft een fijne anti-transpiratieroller. Deze kun je 1 tot 2 per week gebruiken en is geurloos. Let er op dat je hem alleen aanbrengt op schone oksels. Het is namelijk een roller, hier kunnen bacteriën zich sneller in huisvesten. De roller is ook voor de gevoelige huid. Bij de apotheek worden in de basis goede anti-transpirant producten aangeboden.
Wellicht wist je nog niet van het bestaan af, maar één van de meest populaire producten bij zweetoksels is de okselpad. Ze hebben een absorberende werking en je plakt ze in je kleding ter hoogte van de oksel. Ook kun je ondershirts kopen waar de okselpads al in bevestigd zijn. Je kunt ze zowel online als bij de drogist vinden.
Dan is de kans groot dat je last hebt van hyperhidrosis axillaris (overmatig zweten van de oksels). Je zweet dan meer dan gemiddeld en de zweetklieren reageren té sterk op de prikkel om te gaan zweten. Een deodorant werkt dan onvoldoende. Wil je weten of je hyperhydrosis axillaris hebt? Doe dan de onderstaande test.
Binnen 4 minuten weet jij of jouw manier van zweten normaal is, of als overmatig wordt gezien.
Bel ons op onderstaand nummer of stuur ons een e-mail. Wij helpen je graag!
Vraag? We helpen je graag!