0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Ingegroeide haren in de hals

Mediderma > Geen categorie > Ingegroeide haren in de hals
Ingegroeide haren in de hals

Ingroeide haren, ook wel pili incarnatie genoemd, zijn haren die na het scheren, harsen of epileren niet meer naar buiten groeien. Deze kunnen op elke plek van het lichaam ontstaan, zowel bij mannen als bij vrouwen. Wel ontstaan ze met name op plekken waar de haren dikker zijn en veel geschoren worden. In deze blog zal ik je meer vertellen over ingegroeide haren in de hals.

•Door huidtherapeut Mareille Keuch

 

Wat zijn eigenlijk ingegroeide haren? 

Ingegroeide haren zorgen voor een ontsteking van de huid. Dit uit zich als meerdere rode puistjes of bultjes en ontstoken haarzakjes. Wanneer dit bij mannen in de baardstreek gebeurt spreken we ook wel van pseudofolliculitis barbae. Ook bij vrouwen kunnen ingegroeide haren in de hals voorkomen. 

Oorzaak van ingegroeide haren

Vanuit het haarzakje groeit de haar normaal gesproken recht naar buiten toe. Toch kan het voorkomen dat dit niet goed gaat en dat het haartje scheef groeit. Hierdoor gaat deze weer terug de huid in door de wand van het haarzakje heen. Dit gebeurt meestal doordat de haren te kort worden afgeschoren of worden geëpileerd, gewaxt of geharst. Ook het hebben van krullend haar kan van invloed zijn, doordat deze eerder in de wand van de follikel kunnen ingroeien. Tot slot kunnen ingegroeide haren ontstaan wanneer talg, vuil en dode huidcellen ophopen in de uitgang van het haarzakje (de haarfollikel). Het haartje komt op deze manier vast te zitten in het haarzakje. 

Ingegroeide haren in de hals

Wat kun je zelf doen aan ingegroeide haren in de hals?

Bij het gebruik van bepaalde scheerapparaten waarbij het haartje door het eerste mesje een stukje wordt opgetild en door het tweede mesje wordt afgeschoren net onder het niveau van de huid, is de kans groot dat de haar gaat ingroeien. Ook scheermessen met meerdere mesjes kunnen ditzelfde effect geven. Daarbij zorgen ook het spannen van de huid, te vaak over hetzelfde gebied gaan of te hard duwen voor hetzelfde effect: te kort afgesneden haren. Ook tegen de haarrichting in scheren vergroot de kans op ingegroeide haren. 

Wanneer de haren worden geëpileerd, gewaxt of geharst wordt de hele haar uit de huid getrokken. Hierdoor ontstaat de kans dat de nieuwe haren kunnen gaan ingroeien. Dit kun je zelf (deels) voorkomen met een aantal praktische tips:

  • Scheer niet elke dag maar om de dag;
  • Gebruik geen scheerapparaat met een ‘lift and cut’ techniek;
  • Niet de huid strekken tijdens het scheren;
  • Niet te hard duwen tijdens het scheren;
  • Scheer met de richting van de haren mee en niet er tegenin;
  • Gebruik 1 streek per gebied en ga niet meerdere keren over hetzelfde gebied heen;
  • Gebruik een professioneel scheerapparaat (een trimmer of tondeuse) die is af te stellen op een veilige afscheerhoogte.

Door overtollig talg, vuil en dode huidcellen te verwijderen kun je ingegroeide haren voorkomen. Dit kan je doen door middel van exfoliëren. Een exfoliant zorgt ervoor dat het dode laagje huidcellen sneller afschilfert waardoor de kans op verstoppingen afneemt. Voorbeelden van exfolianten zijn glycolzuur en salicylzuur. 

Wat kan de huidtherapeut voor je betekenen?

Wil je nog effectiever dit probleem aanpakken kan dit effectief en snel verholpen worden door middel van lasertherapie of elektrische epilatie. 

Lasertherapie

Bij MediDerma voeren wij laserontharing uit met de Thunder MT, de beste methode op de markt voor laserontharing. Bij laserontharing wordt de huid blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Deze golflengte richt zich op het pigment van de haar in het haarzakje. Het licht wordt hier omgezet in warmte, waardoor het haarzakje beschadigt en uiteindelijk vernietigt. Hierdoor ontstaan er op den duur geen nieuwe haren meer waardoor deze ook niet kunnen zorgen voor ontstekingsreacties. 

Elektrische epilatie

Wanneer lasertherapie niet geschikt is, bijvoorbeeld bij blonde, grijze, witte en rode haren, behandelen wij dit middels elektrische epilatie. Hierbij wordt er een minuscuul naaldje in het haarzakje geplaatst welke vervolgens enkele seconden stroom afgeeft. De stroom zorgt voor warmteontwikkeling, waardoor het haarzakje wordt vernietigd. De haren worden bij deze methode één voor één behandeld. 

Overweeg je een behandeling?

Wil je graag weten of een behandeling voor jou geschikt is? Onze huidtherapeuten informeren je graag tijdens een vrijblijvend consult over de mogelijkheden. Via deze link kan je digitaal een afspraak inplannen voor een consult of telefonisch via het nummer 0299 – 436 734. We helpen je graag!