0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Zwachtelen

Je hebt een verwijzing gekregen voor het laten aanmeten van therapeutische elastische kousen (oftewel steunkousen) in verband met vocht in jouw benen of armen. Bij teveel onderhuids vocht in de armen of benen, zal eerst moeten worden gezwachteld. Het onderhuidse vocht zal hierdoor afnemen waarna de steunkousen kunnen worden opgemeten. 

MediDerma biedt het zwachtelen aan op de praktijk, kan je niet naar de praktijk komen? Dan kan de thuiszorg hiervoor worden ingeschakeld. Het aanmeten van de steunkousen bieden wij wel aan huis aan binnen onze eigen regio (Waterland en Amsterdam-Noord). 

Over de behandeling

Wij kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt hoe een zwachtelbehandeling bij MediDerma eraan toe gaat. 

  1. Als je komt voor het zwachtelen, zullen wij eerst je arm of been/benen beoordelen. Als zwachtelen de aangewezen behandeling is, zullen wij starten met het aanbrengen van een dun buisverband. Dit zorgt ervoor dat de druk van de zwachtels goed verdeeld kan worden. In sommige gevallen zullen wij ook synthetische watten aanbrengen voor de beste drukverdeling en het voorkomen van insnoering en drukplekken. 
  2. Nu is de arm of het been/beide benen klaar om gezwachteld te worden door middel van de windsels. Als je ingezwachteld bent, zal de therapeut advies en uitleg geven over hoe je hiermee om dient te gaan. 
  3. Zodra het mogelijk is, worden direct steunkousen aangemeten en besteld. Dit is meestal na 1 tot 3 keer zwachtelen. De totale doorlooptijd, van zwachtelen tot het ontvangen van de steunkous, is gemiddeld 3 weken.

Zwachteltherapie is het meest succesvol als je in beweging blijft. Enkele malen per dag een rondje lopen zorgt ervoor dat het vocht sneller weggedrukt wordt. De hak-en-teen-oefening is bij beenzwachtels ook zeer geschikt.

Daarom MediDerma

  • Bij MediDerma word je behandeld door een huiden oedeemtherapeut. Een huid- en oedeemtherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van onderhuidse vochtophopingen (oedeem).
  • D.m.v. onze expertise die we in meer dan 25 jaar hebben opgedaan, is zwachtelen minder vaak nodig. MediDerma heeft zeer veel expertise ten aanzien van het aanmeten van steunkousen. Helaas gebeurt het landelijk te vaak dat het zwachtelen standaard voor het opmeten van de steunkousen plaatsvindt. Door onze verfijnde meettechnieken kunnen wij het zwachtelen in een aantal gevallen voorkomen.
  • Bij ons is de zwachtelfase relatief kort. Dit heeft te maken met onze effectieve zwachteltechniek. De omvang-afname wordt iedere keer door middel van een meting vastgesteld. Zodra het mogelijk is, worden direct steunkousen aangemeten en besteld. Omdat wij de expertise hebben om te zwachtelen én steunkousen aan te meten en er geen ander bedrijf geconsulteerd hoeft te worden sluit zwachtelen en het aanmeten op elkaar aan. Dit betekent dat de periode van zwachtelen zo kort mogelijk is.
  • MediDerma heeft een grote voorraad steunkousen. Hierdoor wordt de periode tussen starten met zwachtelen en het passen van de steunkousen bij MediDerma korter. Ook ons bestelproces van steunkousen verloopt zonder tussenorganisaties of personen, dus er wordt snel geleverd!

Veelgestelde vragen zwachtelen

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?

Indien je een aanvullende zorgverzekering hebt, wordt zwachtelen vaak vergoed.

Kan ik douchen met mijn zwachtels om?

Het kan met een speciale zak om het vocht buiten te houden. De zwachtels zelf mogen namelijk niet nat worden.

Hoe lang duurt het zwachtelen?

Afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de benen kan het 2-4 weken in beslag nemen. De zwachtels worden meerdere keren per week vervangen. 

Kunnen zwachtels pijn doen?

De zwachtels mogen geen pijn doen, maar het kan een keer gebeuren dat dit wel zo is. Neem dan contact met ons op om dit te bespreken.

Pas ik in gewone schoenen met mijn zwachtels om?

Soms wel. Vaak is een ruimere schoen nodig om op te kunnen lopen.

Kunnen zwachtels jeuken?

Ja, maar ter preventie smeren wij de benen van tevoren in met een speciale crème.

Wanneer mag er niet worden gezwachteld?

Bij een slechte slagaderlijke doorbloeding mag niet worden gezwachteld. Dit wordt vooraf door de therapeut uitgesloten. Voordat de therapeut begint met zwachtelen, worden de omvangmaten van de arm of been/benen genomen. Zodoende wordt de afname van het onderhuidse vocht iedere keer gemeten. Bij voldoende maatafname worden direct steunkousen aangemeten. Zodoende is de periode dat je de zwachtels moet dragen zo kort mogelijk. 

Boek een consult

Onze huidtherapeuten informeren je graag vrijblijvend over de behandelmogelijkheden.

Het gratis adviesgesprek kan direct online worden geboekt. Je kunt ons ook mailen of bellen:
receptie@mediderma.nl
0299-436734 / 020-2376340.