0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out
0
Items : 0
Subtotal : 0,00
View CartCheck Out

Lipalgie syndroom (lipoedeem)

Snel verlichting, duurzame verbetering, beter in je vel

Het lipalgie syndroom, voorheen lipoedeem genoemd, is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel waarbij diverse gezondheidsklachten kunnen ontstaan. In veel gevallen is het moeilijk om lipalgie, lymfoedeem en overgewicht van elkaar te onderscheiden of een verband daartussen te leggen.

Het lipalgie syndroom is een pijnlijke aandoening gekenmerkt door woekering van vetweefsel veroorzaakt door een laaggradige ontsteking.

Wanneer lipalgie vroegtijdig wordt (h)erkent, kan er snel gestart worden met een juiste therapievorm om zo verergering van klachten te beperken.

Behandeling volgens de nieuwste inzichten

Sinds kort is bekend dat één van de grootste oorzaken van het lipalgie syndroom laaggradige ontstekingen in het lichaam is. Deze nieuwe inzichten hebben we doorvertaald naar een prachtig zelfmanagementprogramma waarin we niet alleen aan klachtenvermindering werken maar ook aan duurzame verbetering op lange termijn. Een uniek programma waar we trots op zijn!

lipalgie benen
Lipalgie syndroom diagram

Daarom een zelfmanagementprogramma

Uit onderzoek is gebleken dat verreweg de beste resultaten behaald worden door het aanpassen van jouw leefstijl. Het programma is een combinatie van consulten op de praktijk, maar ook lessen waar je thuis mee aan de slag gaat. Alles gericht op de 5 onderdelen van je leefstijl die van invloed kunnen zijn op lipalgie. Waar liggen je verbeterpunten? Welke gezondheidsdoelen stel je voor jezelf? Je huidtherapeut coacht je in dit veranderingsproces. Je zult gaandeweg bemerken dat je positieve invloed kunt hebben op klachten die verband houden met lipalgie.

Het wordt leuk en interactief gehouden zodat je optimaal kennis op kan doen en het meeste uit het programma kan halen. We richten ons op vijf componenten welke invloed hebben op jouw lipalgie klachten:

 • Ademhaling
 • Slaap
 • Stress
 • Voeding
 • Beweging

 

In de tussentijd werken we aan directe vermindering van jouw klachten middels:

Compressietherapie (steunkousen)

Therapeutische elastische kousen (TEK), ook wel steunkousen genoemd, kunnen een uitkomst zijn bij lipalgie. Het helpt tegen vermoeide benen, vochtophopingen en spataderen. Door met een steunkous van buitenaf druk op het been uit te oefenen sluiten de kleppen in de aderen beter, wordt de bloedsomloop gestimuleerd en wordt de afvoer van bloed en lymfevocht bevorderd. In combinatie met beweging van de onderliggende kuitspieren ontstaat een betere doorstroming. Dit werkt bevorderend op de conditie van het onderhuids weefsel. Het effect hiervan is dat je benen lichter en minder pijnlijk aanvoelen, waardoor bewegen beter zal gaan.

Endermotherapie®

Endermotherapie wordt door de huidtherapeut toegepast met behulp van het LPG-apparaat. Deze geeft een bindweefselmassage door middel van verschillende rollende en knedende bewegingen. Dit lijkt intensief maar dat is het niet, de techniek is verfijnd en de instellingen worden aangepast op de gevoelige huid. De behandeling is zeker niet pijnlijk en geeft verlichting van pijnklachten en het gevoel van zware benen. Deze therapie wordt in de beginfase regelmatig toegepast en daarna afgebouwd.

Heb je last van lipalgie (lipoedeem) en kijk je er naar uit om (weer) beter in je vel zitten? Maak dan een afspraak voor consult op één van onze vestigingen. >Een consult plan je hier in. We helpen je graag!

Veelgestelde vragen lipalgie behandeling

Hoe gaat een behandeltraject in z'n werk?

Indien je jezelf herkent in een aantal beschreven kenmerken van het lipalgie syndroom, kun je een afspraak maken voor een consult met de huidtherapeut. Zij kan beoordelen of je mee kan doen aan een online leerprogramma. Hiermee kun je werken aan een duurzame verbetering van jouw klachten.

Het traject bestaat uit een online leeromgeving en een werkboek bestaande uit 5 modules die je gemakkelijk digitaal kunt afvinken en invullen. Tijdens 5 consulten op de praktijk word je gecoacht tijdens je traject. Met een totaal tijdsbestek van ongeveer 3 tot 4 maanden.

De consulten oedeemtherapie vinden één keer per twee of drie weken op de praktijk plaats. Dit dienen we rechtstreeks bij de verzekering in als je dit vergoed krijgt vanuit de aanvullende verzekering. Indien je (nog geen) chronische indicatie hebt of geen aanvullende verzekering, zal je deze consulten zelf moeten betalen.

Bij MediDerma zijn de huidtherapeuten gespecialiseerd in coaching en behandeling van Lipalgie.

Het coaching traject bestaat uit:

 • Je gaat verschillende gegevens invullen zodat we een startpunt hebben en deze kunnen gaan evalueren na afloop van het traject. Het draait vooral om bewustwording.
 • Je gaat jouw hulpvraag, doelen en plan van aanpak opschrijven.
 • Je leert over het belang van compressie bij lipalgie.
 • Je leert wat lipalie is, waarom het pijnlijk kan zijn, wat de invloed van ons zenuwstelsel is.
 • Je leert welke factoren invloed hebben op lipalgie en daar zijn opdrachten aan gekoppeld zodat je stapje voor stapje meer controle krijgt over de aandoening.
 • Vanaf het derde consult worden er ook Endermologie-behandelingen ingepland. MediDerma heeft de beschikking over het zeer geavanceerde LPG® apparaat (Alliance). De diepere huidlagen kunnen met dit apparaat zeer effectief worden behandeld, waardoor klachten als vermoeide en zware benen sterk kunnen verminderen.

Is de behandeling pijnlijk?

De intensiteit van deze behandeling is in te stellen van mild en ontspannend tot intensief waarbij huidverbetering wordt bereikt. Door een geavanceerde techniek is de behandeling nooit pijnlijk.

Wordt het behandeltraject vergoed door de zorgverzekeraar?

Coaching en behandeling van lipoedeem is het specialisme van de huidtherapeut. Om een beroep te kunnen doen op een huidtherapeut is een verwijzing voor oedeemtherapie van de arts of specialist nodig.

De eerste 21 behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering, daarna vindt vergoeding plaats vanuit de basisverzekering. Het aanmeten van therapeutische elastische kousen wordt tevens vergoed vanuit de basisverzekering (eens per jaar).

Daarom behandeling van lipalgie bij MediDerma

 • Uniek zelfmanagmentprogramma volges de nieuwste inzichten
 • Duurzame verbetering door de combinatie van leefstijlveranderingen i.c.m. behandelingen
 • Behandeling gegarandeerd door KP geregistreerde huidtherapeut
 • Beste huidpraktijk volgens Zorgkaart Nederland (9,6)

Wat onze klanten vinden

 • Het zelfmanagementprogramma voor mijn lipoedeem en lymfoedeem is geweldig Heel blij met alle tips en inzichten van Maartje.

  Bianca Klupper
  Bianca Klupper